بهره مندی از یک زندگی اجتماعی خوب و موفق مستلزم برقراری ارتباط موثر با دیگران است. یادگیری مهارت ارتباط موثر به انسان کمک می کند که حضور بهتری در اجتماع داشته باشد و بتواندنیازهای زندگیش راتأمین کند. با توجه به خصلت اجتماعی بودن انسان تقویتاین مهارت لازم و ضروری است. مطالعه انواع کتاب مهارت موثر نیز می تواند راهکارهایی جهت برقراری ارتباط موثر ارائه دهد. چنانچه به دنبال این هستید که ارتباط قوی تری با محیط پیرامون خود برقرار کنید این مقاله از سایت حامد یزدخواستی راهکارهایی در زمینه آموزش مهارت ارتباط موثر ارائه می دهد. همچنین آشنایی با مهارت ارتباط موثر در زندگی زناشویی و بخصوص ایجاد مهارت ارتباط موثر در نوجوانان از دیگر اهداف این مقاله می باشد.
مهارت ارتباط موثر چیست؟
ویژگی اجتماعی بودن انسان و تلاش برای ارتباط با دیگران امری غریزی است. با این وجود افراد زیادی هستند که برقراری ارتباط با دیگران برایشان سخت بوده و در زندگی مشترک و حتی محیط کار به مشکل برمی خورند. برای اینکه ارتباط موثر برقرار کنید لازم است که شنونده خوبی باشید، بتوانید مفهوم گفته ها را کاملا بفهمید، به زبان بدن شخص مقابل توجه داشته باشید تا طرف مقابل احساس درک شدن پیدا کند، در غیر اینصورت ممکن است از صحبت های گفته شده سوء برداشت شود و دلخوری بوجود بیابد و حتی احتمال دارد فرد از حضور در اجتماع خودداری کرده و از برقراری ارتباط با دیگر انسان ها ناامید شود. استفاده صحیح و درست انسان از وسایل ارتباطی نیز راهی برای ایجاد ارتباط موفق می باشد. بعلاوه آموزش مهارت ارتباط موثر می تواند اولین قدم برای بهبود برقراری رابطه باشد. یادگیری این مهارت در ایجاد رابطه ای عمیق و بر پایه احترام و اعتماد طرفین بسیار تأثیرگذار است. اگر برای یادگیری این مهارت وقت بگذارید ایجاد رابطه موثر با دیگران برایتان تضمین شده و آسان تر به اهداف خود می رسید. جهت تقویت مهارت ارتباط موثر راهکارهای مختلف وجود دارد که یادگیری آن در ایجاد رابطه خوب بسیار مفید می باشد.
مهارت شنیداری را درخود بالا ببرید
افزایش مهارت شنیداری راهکاری جهت برقراری ارتباط موثر محسوب می باشد زمانی که شما با تمرکز گوش می دهید علاوه براینکه اطلاعات را به خوبی دریافت می کنید درک احساس گوینده نیز برای شما راحت تر می شود. در زمان گفتگو برای اینکه ارتباط موثری برقرار شود خود را شنونده مشتاق نشان دهید، این کار حس شنیده شدن و درک بیشتر در شخص مقابل ایجاد می کند. همچنین باعث می شود حس آرامش به طرف مقابلتان القا شود و منجر به ایجاد رابطه عمیق تر خواهد شد. برای اینکه بتوانید به شنونده خوبی تبدیل شوید یکسری راهکار وجود دارد که در ادامه به معرفی آن می پردازیم:
افزایش تمرکز
یکی از خصوصیات شنونده خوب تمرکز بالاست. در حین گفتگو سعی کنید تمرکز خود را حفظ کرده، فقط به حر ف های او گوش کنید و به انجام کارهای دیگر مثل چک کردن تلفن همراه خود مشغول نشوید. حفظ تمرکز به شما کمک می کند تا تمام رفتارهای کلامی و غیرکلامی شخص را زیر نظر داشته باشید و یک گام به برقراری ارتباط موثر نزدیک شوید. در صورتیکه که تمرکز کردن برایتان سخت است تکرار کردن یکسری از کلمات گفته شده در ذهنتان می تواند بر حفظ آن موثر باشد.
نشان دادن علاقه به موضوع گفتگو
در کنار اینکه تمرکز خود را در گفتگو حفظ کرده اید گاهی با تکان دادن سر یا حتی لبخند زن علاقه خود را به مطلبی که گفته می شود نشان دهید. حتی میتوانید در بین صحبت با گفتن کلماتی صحبت های فرد مقابل را تأئید کرده و او را به ادامه صحبت تشویق کنید. فیزیک بدن شما نیز گویای میزان علاقه و اشتیاق شما به گفتگو می باشد. در بسیاری از مواقع گوینده از روی تغییر حالت چهره شما می تواند متوجه شود که شما به حرف هایش گوش می دهید و به ادامه صحبت علاقه دارید یا ذهنتان جای دیگری است. پس بهتر است به جای مرور موضوعی که بعد می خواهید مطرح کنید تمرکز خود را روی حرف های فرد مقابل حفظ کنید.
پرهیز از قضاوت
جهت برقراری یک ارتباط موثر و پایدار قضاوت کردن را فراموش کنید. برای پایه ریزی یک ارتباط خوب و موثر لزومی ندارد در ابتدا با تمام نظرات شخص مقابل موافق باشید یا حتی با او احساس دوستی و صمیمیت کنید بلکه باید سعی کنید به تمام صحبت های او بطور کامل و با تمرکز گوش دهید، قضاوت کردن را کنار گذاشته و از انتقاد و سرزنش کردنش نیز پرهیز کنید تا به مرور یک ارتباط موثر شکل بگیرد.
اضطراب و استرس خود را کنترل کنید
یکی دیگر از مهارت ارتباط موثر با دیگرانکنترل اضطراب و استرس می باشد. گاهی اوقات پیش آمده است که به دلیل عدم مدیریت استرس خود در محیط کار یا در زندگی شخصی حرفی زده باشد یا عملی را انجام داده باشید که بعدا احساس پشیمانی کنید و یا حتی دیگر تمایلی به ادامه ارتباط نداشته باشید. چنانچه سعی کنید که اضطراب خود را کنترل کرده و آرامش خود را حفظ کنید اثرات مثبت آن را در برقراری ارتباط موثر با دیگران خواهید دید. جهت کاهش استرس خود در زمان شروع یک رابطه جدید، ارتباط چشمی خود را حفظ کرده و محکم و فصیح صحبت کنید. قبل از اینکه اضطراب بر رفتار شما غلبه کند با راهکارهایی همچون کشیدن نفس عمیق یا یادآوری یک تصویر آرامش بخش آن را کنترل کنید. به یاد داشته باشید که راه کاهش استرس در هر فردی متفاوت است و باید راه را در خودتان پیدا کنید تا در شرایط تنش زا از آن استفاده کنید. یکی از راهکارهایی که در شرایطی که استرس در برقراری رابطه غالب می شود ،استفاده صحیح از شوخ طبعی می باشد. در مواقعی که استرس بر روی رابطه موثر اثر می گذارد استفاده از شوخی مناسب می تواند فضا را کمی تغییر دهد.
در ارتباط با خودتان بیشتر توضیح دهید
اگر به دنبال یک ارتباط موثر هستید با بیانی قاطعانه در ارتباط با خود صحبت کنید. این عمل شما را فردی با عزت به نفس نشان می دهد. بعلاوه می توانید با ابراز وجود خود بر اساس صداقت اعتماد طرف مقابل را نیز جلب کرده و احساسات و افکار خود را نیز مطرح کنید. توجه داشته باشید که برقراری ارتباط موثر نیازمند درک دوطرفه است و نباید لحن قاطعانه شما این تصور را بوجود بیاورد که نظر شخصی خود راتحمیل کنید و به نظر شخص مقابل احترام نگذارید. در مقابل بایستی هنر نه گفتن را یاد بگیرید و اجازه سوء استفاده دیگران از خودتان را ندهید. سعی کنید تمام جوانب را برای ایجاد یک ارتباط موثر سنجیده و شرایطی را ایجاد کنید که طرفین احساس خوبی از این ارتباط داشته باشند. همواره در ابتدای رابطه سعی کنید فردی مثبت باشید، اگر طرف مقابل از شما تعریف و یا انتقادی کرد پذیرای آن باشید و احترام بین خودتان را حفظ کنید.
پیام خود را پیوسته و شفاف بیان کنید
برای اینکه ارتباط موثری داشته باشید بایستی در شروع صحبت موضوع خود را بطور کامل و واضح توضیح دهید. صحبت های خود را در قالب جملاتی ساده و قابل فهم بیان کنید و از بحث های خارج از موضوع بپرهیزید. بی نظم و پراکنده صحبت کردن ذهن افراد را منحرف می کند پس پیوسته حول موضوع اصلی حرف بزنید. همچنین اگر تصمیم دارید در ایجاد ارتباط موثر موفق شوید پیام خود را به گونه ای مطرح کنید که شفاف باشد و هیچ شک و شبهه ای را در شنونده ایجاد نکند. به خاطر داشته باشید که شفاف سخن گفتن یکی از اساسی ترین پایه های مهارت ارتباط موثر محسوب می شود.
مهارت ارتباط موثر در نوجوانان
نوجوانی مرحله ی از زندگی است که از حساسیت بالایی برخوردار است. ایجاد مهارت ارتباط موثر در نوجوانان نیازمند آموزش و یادگیری می باشد. آموزش این مهارتها به نوجوانان در زندگی آینده فرد تأثیر می گذارد و باعث می شود از ارتباط خوب اجتماعی بهره مند شود و موفقیت های زیادی را کسب کند. بعلاوه برای افزایش مهارت ارتباط موثر در نوجوانان بایستی نحوه برقراری رابطه با آنها را بدانید. همچنین یکسری موانعی هستند که از ایجاد رابطه موثر با نوجوانان جلوگیری می کند که می توان به لحن تهدید آمیز، مسخره کردن و نسبت دادن صفات نامناسب اشاره کرد که در ارتباط موثر باید از آنها دوری شود. از این جهت ارتباط دو طرفه موثر با نوجوانان به یادگیری مهارت های کلامی و غیر کلامی نیاز دارد. یکی از نکاتی که در ارتباط کلامی باید به آن توجه کرد محتوای گفتگو می باشد. در زمان صحبت کردن با نوجوان به گونه ای موضوع را مطرح کنید که برایش جذاب باشد از حاشیه رفتن پرهیز کنید و صحبت های غیر ضروری را فاکتور بگیرید. صحبت کردن با لحنی یکنواخت بسیار کسل کننده است، سعی کنید با بالا و پائین بردن صدای خود به موضوع هیجان دهید. آرام صحبت کردن حس اعتماد به نفس پائین را در نوجوان القا می کند و بلند صحبت کردن نیز نشانه عصبانیت تلقی شده و نوجوان احساس خطر می کند. در نتیجه بلندی صدای خود را تنظیم کنید. در حین گفتگو به طرف مقابل نگاه کنیم. بدون وقفه صحبت نکنیم و به نوجوان نیز فرصت اظهار نظر بدهیم. از مهارت های غیر کلامی می توان به توجه کردن به زبان بدن اشاره کرد. برای داشتن ارتباط موثر با نوجوان به زبان بدنش توجه کنید و سعی کنید حالت بدنی شبیه به او داشته باشید تا احساس راحت تری داشته باشد.
مهارت ارتباط موثر زناشویی
یادیگری مهارت ارتباط موثر در زندگی مشترک برای آن دسته از زوج هایی که از زندگی خود ناراضی هستند می تواند گره گشا باشد.از نظر روانشناسان استفاده از مشاوره قبل از ازدواج برای بهره مندی از یک زندگی موفق نیز بسیار اهمیت دارد. دلیل بیشتر دعواهای زن و شوهرها این است که برای همدیگر کمتر وقت گذاشته و ارتباط صمیمی با هم ندارند. می توان گفت که یکی از مهارت های ارتباط موثر در زوجین تقویت مهارت های کلامی و غیر کلامی است. آموزش مهارت ارتباط موثر زناشویی به داشتن خانواده ای موفق وخوشبخت کمک بسزایی می کند. در حال حاضریکسری تکنیک هایی جهت بهبود رابطه زوجین وجود دارد که یادگیری آن زوج ها را در بهره مندی از یک ارتباط موثر یاری می کند.
- برای شروع یک ارتباط موثر در زندگی مشترک همدیگر را همانطور که هستید قبول کنید.
- زبان غیر کلامی یکدیگر را بشناسید تا بتوانید رابطه موثری با هم برقرار کنید.
- احساسی که نسبت به همدیگر دارید را واضح بیان کنید.
- در زمان گفتگو با یکدیگر سنجیده و با تفکر سخن بگوئید، احترام همدیگر را حفظ کنید و نگذارید صحبت کردن ارتباط صمیمی بینتان را خراب کند.
- سعی کنید کمتر انتقاد کنید و بیشتر از زحمت ها و فداکاری های همدیگر تشکر کنید.
- جهت بهره مندی از یک ارتباط موثر آرامش خود را حفظ کنید، با همسرتان ارتباط چشمی برقرار کنید. از قطع کردن حرف همدیگر بپرهیزید و با همدیگر نظرات و ایده های خود را به اشتراک بگذارید و از شک کردن به همدیگر خودداری کنید.
- چنانچه می خواهید ارتباط موثری در زندگی زناشویی داشته باشید اصل شفافیت را نیز جدی بگیرید.
جهت بالا بردن مهارت ارتباط موثر در خود زمان بگذارید
از جمله مهارت های اصلی که زندگی هر انسانی را تغییر می دهد و باعث پیشرفت خواهد شد کسب مهارت ارتباط موثر است. گاهی اوقات برقراری ارتباط غیر ممکن به نظر می رسد اما یادگیری مهارت ارتباط موثر می تواند ایجادرابطه با افراد را آسان تر کند. یادگیری این مهارت آنقدر مهم است که انسان های موفق هر روزه در تلاش اند که زمانی را برای تقویت آن صرف کنند. اگر شما هم تصمیم دارید از پله های موفقیت بالا روید توصیه می شود که این مهارت را درخود پرورش دهید. برای تقویت مهارت های ارتباطی زوجی می توانید با آقای حامد یزدخواستی جلسات مشاوره ای و آموزشی داشته باشید. ایشان به شما کمک می کند تا طی جلسات آموزشی و درمانی مهارت های ارتباطی خود را افزایش دهید.به شما کمک کند سایه شک و تردید را از سر زندگی تان کم کنید. برای رزو نوبیت می توانید با شماره 09134926851 تماس بگیرید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
میخواهید به بحث بپیوندید؟مشارکت رایگان.