طلاق و ازدواج مجدد از علت های مهم افسردگی زنان است. طلاق و ازدواج مجدد میتوانند دو رویداد بسیار تأثیرگذار در زندگی زنان باشند و احتمالاً با تغییرات عاطفی، روانی و اجتماعی زیادی همراه هستند. این تغییرات میتوانند منجر به افسردگی شوند، اما مهم است که بدانیم این یک تجربه عمومی نیست و همه زنان پس از طلاق و ازدواج مجدد دچار افسردگی نمیشوند. عوامل بسیاری در احتمال ابتلا به افسردگی در این دوران نقش دارند. در این مقاله از سایت حامد یزدخواستی (روایت درمانگر) به بررسی تاثیر تروماهای زندگی مانند طلاق و ازدواج مجدد بر افسردگی می پردازیم.
عوامل موثر بر افسردگی زنان پس از طلاق
طلاق، بویژه برای زنان ایران زمین، یکی از تروماهای بزرگ در زندگی است. یکی از پرسش های مهم زنان بعد از طلاق این است که «افسردگی پس از طلاق چقدر طول می کشد؟» که نشان از اهمیت این مسئله در زندگی بعد از طلاق زنان دارد. طبیعتا طلاق مانند هر ترومایی استرس و اضطراب های شدیدی با خود به همراه دارد؛ همچنین تغییراتی عمیقی در زندگی عاطفی، خانوادگی و اجتماعی فرد می گذارد. بنابراین تجربه افسردگی پس از طلاق کاملا طبیعی است. از علت های افسردگی زنان پس از طلاق می توان عوامل زیر را ذکر کرد:
تنهایی و انزوا
طلاق میتواند منجر به از دست رفتن شبکه اجتماعی و احساس انزوا شود. مهمترین و برجسته ترین عاملی که باعث افسردگی زنان مطلقه می شود احساس شدید تنهایی یا ترس از تنها ماندن یکی مسائل زندگی پس از طلاق زنان است. همچنین دلتنگی بعد از طلاق بر شدت این تنهایی افزوده می کند.
مسائل مالی
مشکلات مالی ناشی از طلاق میتواند باعث استرس و اضطراب و در نهایت افسردگی شود. داشتن حمایت مالی و اقتصادی مانند شاغل بودن زن پس از طلاق یا حامی بودن والدین، می تواند از شدت افسردگی پس از طلاق خانم ها بکاهد. ولی بیکاری و عدم حمایت خانواده باعث تشدید استرس و اضطراب زنان پس از طلاق می شود، که نتیجه جز افسردگی و فرسودگی شدید ندارد.
مسائل مربوط به حضانت فرزندان
نگرانیها در مورد حضانت و ملاقات با فرزندان میتواند به طور قابل توجهی بر سلامت روان مادر تأثیر بگذارد. زن بعد از طلاق نگران رابطه با فرزندش هست، بنابراین مسأله حضانت فرزندان پس از طلاق برای زن و مرد استرس زیادی ایجاد می کند.
کاهش عزت نفس
طلاق میتواند باعث کاهش عزت نفس و احساس بیارزشی شود. عزت نفس زن بعد از طلاق بشدت آسیب می بیند و احساس بی ارزشی و مهم نبودن زن مطلقه را آزار می دهد. این کاهش عزت نفس یکی دیگر از علت های افسردگی بعد از طلاق زنان مطلقه است.
تغییرات در سبک زندگی
تطبیق با زندگی جدید و مستقلی میتواند دشوار و استرسزا باشد. تغییر همیشه استرس زا است و استرس پایدار هم یک علت مهم افسردگی زن بعد از طلاق است. پس از طلاق شما نمی توانید سبک زندگی گذشته را داشته باشید. قاعدتا طلاق تغییرات مهم در زندگی ایجاد می کند، این تغییرات شامل: جابجایی خانه، محله زندگی، تغییر ارتباطات روزمره و حتی قطع ارتباط با خانواده شوهر و دیدار بیشتر خانواده خود است و تغییر در وظایف روزانه (تو دیگر همسر شوهرت نیستی) و تغییر در تأمین نیاز جنسی. تمامی این موارد استرس زیادی برای زنان مطلقه ایجاد می کنند.
سابقه خانوادگی افسردگی
احتمال ابتلا به افسردگی در زنان با سابقه خانوادگی افسردگی بیشتر است. ژنتیک یکی از عوامل مهم در بروز اختلالات روانی است. زنان مطلقه ای که از نظر ژنتیکی مستعد افسردگی و فروپاشی روانی هستند احتمال بیشتری دارد که بعد از طلاق مبتلا به افسردگی شوند.
عوامل موثر بر افسردگی پس از ازدواج مجدد در زنان
ازدواج مجدد امر خیر و نیکویی است ولی ممکن است با خود افسردگی هم بیاورد، شاید تعجب کنید ولی کاملا واقعی و امکان پذیر است. افسردگی پس از ازدواج مجدد در زنان یک عامل خطرناک برای زندگی مشترک جدید زنان مطلقه است. برای پیشگیری و درمان افسردگی بعد از ازدواج مجدد زنان ابتدا باید علت های بروز آن را شناخت. بدین منظور برخی از علت های این اختلال در ادامه مقاله بیان می شود
طبیق با شریک جدید
تطبیق با سبک زندگی، شخصیت و خانواده شریک جدید میتواند استرسزا باشد. انطباق با شرایط جدید زندگی از جمله استرس های موجود پس از ازدواج است. پس از ازدواج مجدد زنان با مسائل مهمی روبرو هستند، از جمله این مسائل: بدست آوردن حس اعتماد شوهر و خانواده شوهر، سازگار شدن با شرایط خانه و محله ی جدید زندگی، اگر شوهر بچه داشته باشند سازگاری با او و از همه مهمتر مدیریت ترس از طلاق مجدد. پس از ازوداج مجدد اگر همه ی این موارد بخوبی مدیریت نشود می تواند باعث افسردگی شود.
مشکلات در روابط جدید
اختلافات با همسر جدید و مشکلات در ارتباط با او میتواند منجر به افسردگی شود. وجود مشکلات ارتباطی در سال اول زندگی پس از ادواج مجدد طبیعی است، چون زن و شوهر نیاز دارند با انتظارات هم سازگار شوند. ولی اگر این مشکلات ارتباطی تبدیل با دعوا و تنش پایدار شود، باعث پشیمانی زن از ازدواج می شود و پیامدی جز نومیدی و افسردگی ندارد.
مسائل مربوط به فرزندان
ترکیب خانوادهها و تطبیق فرزندان با شریک جدید میتواند چالش برانگیز باشد و منجر به استرس و اضطراب شود، بویژه زمانی که هم زن و هم شوهر از ازندگی قبلی خود بچه داشته باشند. سازگار شدن بچه ها با هم دیگر و ایجاد ارتباط مثبت و همدلانه بچه با با ناپدری یا نامادری یکی از پرچالش ترین مسائل بعد از ازدواج مجدد است. عدم سازگای فرزندان با یکدیگر و همچنین با والدین جدید خود نتیجه جز تنش و استرس برای زن و شوهر ندارد.
انتظارات نامعقول
داشتن انتظارات نامعقول از ازدواج مجدد و شریک جدید میتواند باعث ناامیدی و افسردگی شود. انتظارات فراتر از واقعیت و ظرفیت های همسر یکی از علت های مهم در دعواهای زناشویی است. انتظارات نامعقول از طرف مقابل یکی از دلیل های القای احساس ضعف به همسر است، همچنین عدم برآورده شدن این انتظارت احساس یأس و سرخوردگی را برای زن به همراه می آورد که نتیجه ای جز افسردگی ندارد.
ترکیب احساسات مختلف
همزمان با شادی ازدواج جدید، ممکن است احساسات مرتبط با طلاق قبلی مانند غم و اندوه، احساس گناه یا پشیمانی ادامه داشته باشد و این موضوع باعث اختلال در تنظیم هیجانات شود. در ازدواج مجدد زنان مطلقه همیشه ترس و نگرانی از طلاق مجدد و خراب شدن زندگی جدید وجود دارد. این واهمه مانند سایه ای با زن همراه است که باعث می شود بصورت کامل از زندگی جدیدش لذت نبرد.
علائم افسردگی در زنان بعد از طلاق و ازدواج
افسردگی زنان بعد از طلاق و ازدواج، مانند اختلال افسردگی، علائمی دارد که نیاز است با آن آشنا شوید و رصد کنید. در ادامه برخی از نشانه های افسردگی زنان پس از طلاق و ازدواج ذکر می شود؟
- احساس غم و اندوه مداوم
- بیعلاقگی به فعالیتهایی که قبلاً لذتبخش بودند
- تغییرات در اشتها و وزن
- اختلال در خواب
- خستگی و کمبود انرژی
- احساس بیارزشی یا گناه
- تمرکز ضعیف
- افکار خودکشی
روش های مقابله و درمان افسردگی زنان بعد از طلاق و ازدواج مجدد
برای مقابله با افسردگی زنان راهکارهای متعددی است که برخی از آنها ادامه بیان می شود
- حمایت اجتماعی: صحبت با دوستان، خانواده و یا یک متخصص بسیار مهم است. گسترده کردن روابط اجتماعی و دوستانه می تواند احساس تنهایی زنان را کاهش دهد که بصورت مستقیم بر کاهش افسردگی اثربخش است.
- روان درمانی: تراپی میتواند به زنان در مقابله با احساساتشان و مدیریت استرس کمک کند. در مواقعی که افسردگی زنان بعد از طلاق یا ازدواج مجدد آنقدر شدید شد که در زندگی روزمره و انجام وظایفش را مختل کرد حتما باید یک روانپزشک یا روانشناس جهت دارو درمانی یا روان درمانی مراجعه کند.
- دارودرمانی: در صورت لزوم، پزشک ممکن است داروهای ضدافسردگی را تجویز کند.
- مراقبت از خود: خواب کافی، تغذیه سالم و ورزش میتواند به بهبود خلق و خو کمک کند. نوشتن برنامه ای که در آن فعالیت های که حال زن افسرده را خوب می کند در درمان و بهبود افسردگی مفید و مؤثر است. انجام فعالیت لذت بخش در روز انرژی زیستی فرد را زیاد می کند. استمرار در انجام فعالیت های لذت بخش در مدت زمان 3 تا 6 ماه، باعث رفع افسردگی می شود.
- مدیریت استرس : یافتن راههای سالم برای مدیریت استرس مانند یوگا، مدیتیشن یا گذراندن وقت در طبیعت.
این فقط اطلاعات کلی است و جایگزین مشاوره پزشکی و روانشناسی نیست. در صورت مشاهده علائم افسردگی، حتماً با یک پزشک یا متخصص روانشناس مشورت کنید. برای مشاوره می توانید با شماره 09134926851 تماس بگیرید و راهنمایی های لازم را برای مقابله و رفع افسردگی خود دریاف کنید.
مراجعه به روانشناس در اصفهان برای درما افسردگی پس از طلاق یا ازدواج مجدد
افسردگی مانند سایر اختلالات روانی رنج فراوانی برای فرد مبتلا دارد، به گونه ای که زندگی و حرکت کردن را برای او سخت و طاقت فرسا می کند. زن مطلقه افسرده احساس تنهایی و بی تکیه گاهی می کند که قاعدتا برایش بسیار اذیت کننده است. اگر درگیر چنین احساساتی هستید و برای رهایی از آن و بهتر شدن احوالات شخصی و زندگی می خواهید گامی بردارید می توانید برای مشاوره تلفنی و آنلاین با آقای یزدخواستی (خانواده درمانگر و روایت درمانگر) با شماره 09134926851 تماس حتصل فرمایید و همچنین بانوان اصفهانی می تواند با ایشان نوبت حضوری ثیت کنند.
دیدگاه خود را ثبت کنید
میخواهید به بحث بپیوندید؟مشارکت رایگان.