اعتماد بنفش و افزایش آن یکی از دغدغه های بسیاز از افراد است بویژه در زمینه شغلی و کاری. بسیاری از خود می پرسند چظور می توانم اعتماد به نفس خود را افزایش دهم. طبق رویکرد روایت درمانی داستانی که ما در مورد توانایی ها و ضعف هایمان می گوییم نقش مهمی در اعتماد به نفس ما دارد. در این مقاله از سایت حامد یزدخواستی (خانواده درمانگر) بررسی مختصری در ارتباط با روایت درمانی و اعتماد بنفس ارائه می شود.
اعتماد به نفس چیست؟
هر انسانی در اعماق وجود خود آرزوی اعتماد به نفس را دارد. اعتماد به نفس، جرقهای است که به ما قدرت میدهد تا به سوی رویاهای خود قدم برداریم، از چالشها عبور کنیم و به تمام پتانسیل خود دست یابیم. اما گاهی اوقات، دیوارهای ناامنی و ترس ما را در بند خود اسیر میکنند و مانع از شکوفایی اعتماد به نفس میشوند. در اینجاست که روایت درمانی به عنوان یک راهکار قدرتمند و امیدبخش وارد میشود. خودباوری یا اعتماد به نفس یکی از ویژگیهای روانی است که شخص در آن بهدلیل تجربههای قبلی، به تواناییها و استعدادهای خود در موفقیت انجام کارها بهطور موفقیتآمیز اعتماد و باور دارد. خصوصیت دارا بودن اعتمادِ به خویشتن، نقش حیاتی در توسعه و پیشرفت و موفقیت فرد دارد.
روایت درمانی، فراتر از یک روش درمانی سنتی، یک سفر به سوی کشف و بازنویسی داستان زندگی است. در روایت درمانی، ما به جای تمرکز بر مشکلات و نقصها، به دنبال یافتن نقاط قوت و تواناییهای خود میگردیم. ما با تجدید نظر در داستان زندگی خود، به جای قربانی بودن، قهرمان داستان خود تبدیل میشویم.
تفاوت اعتماد به نفس و عزت نفس چیست
اعتماد بنفس یکی از علت های ایجاد کننده عزت نفس است. در واقع می توان گفت داشتن اعتماد بنفس مثبت در ارتباط با خود می تواند به عزت نفس مثبت همراه باشد. بنابراین می توان کفت عزت نفس یک ارزش گذاری ذهنی در ارتباط با خود است، در حالیکه اعتماد بنفس یک ارزیابی عینی از توانایی نسبت به انجام فعالیتی است.
اکنون که با تفاوت عزت نفس و اعتماد به نفس آشنا شدید. جالب است بدانید که اعتماد به نفس در دو حالت میتواند منجر به افزایش عزت نفس شود:
- در صورتی که اعتماد به نفس در زمینه ارزش فردی سنجیده شود.
برای مثال در صورتی که شما برقراری ارتباط با دیگران را توانمندی ارزشمندی بدانید، در این صورت افزایش اعتماد به نفس شما در برقراری ارتباط با دیگران سبب افزایش عزت نفس شما نیز می شود. - در صورتی که اعتماد به نفس با احساس ارزشمندی و شایستگی همراه شود، در این صورت شما از عزت نفس سالم و بالایی نیز برخوردار خواهید شد.
راهکارهای افزایش اعتماد به نفس در روایت درمانی
در روایت درمانی، افزایش اعتماد به نفس از طریق چندین راهکار کلیدی شکل میگیرد شناسایی داستانهای محدود کننده: اولین قدم، شناخت داستانهای منفی و محدود کنندهای است که در ذهن ما شکل گرفتهاند. این داستانها ممکن است در کودکی از سوی والدین، معلمان یا جامعه به ما القا شده باشند یا به تجربیات تلخ و ناامیدکننده زندگی ربط داشته باشند.
- به چالش کشیدن داستانهای محدود کننده: پس از شناسایی این داستانها، لازم است با شجاعت آنها را به چالش بکشیم. از خودمان بپرسیم آیا این داستانها واقعاً حقیقت دارند؟ آیا این داستانها من را به اهدافم نزدیکتر میکند؟ آیا من در محدوده این داستانها اسیر شدهام؟
- بازنویسی داستان زندگی: در این مرحله، با کنار گذاشتن داستانهای محدود کننده، داستان جدیدی را برای خودمان مینویسیم. داستان جدیدی که بر نقاط قوت، تواناییها و ارزشهای ما تمرکز دارد.
- ساختن داستان های جدید با رویدادهای جدید: با انجام کارهای جدید و موفقیت آمیز و گذشتن از چالشها و موانع، داستان های جدید و امیدبخش در ذهن ما شکل میگیرد.
- ایجاد گفتگوی درونی مثبت: با تغییر افکار و گفتگوی درونی مثبت و حمایتگر، اعتماد به نفس ما روز به روز افزایش مییابد.
مهمترین مزایای روایت درمانی برای افزایش اعتماد به نفس
روایت درمانی هم مانند سایر رویکردهای درمانی در زمینه افزایش اعتماد بنفس و دوری از اعتماد به نفس کاذب مزایایی دارد. در ادامه مقاله برخی مزیت های روایت درمانی برای ارتقا اعتماد به نفس و عزت نفس بیان می شود:
- ایجاد نگاه مثبت به خود: با تمرکز بر نقاط قوت و تواناییها، نگاه مثبت و امیدبخش به خود در ما تقویت میشود.
- افزایش انگیزه و هدفمندی: با ایجاد یک داستان جدید و امیدبخش، انگیزه و هدفمندی ما برای رسیدن به اهداف مان افزایش مییابد.
- کاهش ترس و ناامنی: با به چالش کشیدن داستانهای محدود کننده، ترس و ناامنی ما به طور ملموس کاهش مییابد.
- افزایش توانایی در حل مشکلات: با تقویت اعتماد به نفس و توانایی های خود، در حل مشکلات و عبور از چالشها توانمندتر میشویم.
- ارتباط بهتر با دیگران: با افزایش اعتماد به نفس، رابطه های شخصی و اجتماعی به طور قابل توجهی بهبود مییابد.
توصیههایی افزایش اعتماد بنفس با روایت درمانی
روایت درمانی به عنوان یک رویکرد مدرن درمانی توصیه های متعددی برای تقویت و افزایش اعتماد به نفس دارد. به این نکته توجه کنید که افزایش اعتماد به نفس در کودکان و بزرگسالان در این روش درمانی ویژگی های خاص خودش را دارد. موارد که در این مقاله بیان می شود مربوط به افزایش اعتماد به نفس بزرگسالان است. برای تقویت اعتماد به نفس و عزت نفس خود نکات زیر را رعایت کنید.
- با خودتان صادق باشید: اولین قدم، شناخت داستانهای محدود کننده و به چالش کشیدن آنها است.
یاد بگیرید که خودتان را دوست داشته باشید: با تمرکز بر نقاط قوت و ارزشهای خود، به جای تمرکز بر نقصها و کاستیها، خود تان را بیشتر دوست داشته باشید.
به قدرت داستان های جدید باور داشته باشید: با انجام کارهای جدید و موفقیت آمیز، داستان جدیدی برای خود ایجاد کنید.
- از حمایت دیگران استقبال کنید: در این سفر به سوی اعتماد به نفس، حمایت و تشویق دیگران میتواند راهگشا باشد.
اعتماد به نفس یک حس استثنایی است که میتواند زندگی ما را به طور کامل تغییر دهد. روایت درمانی با ارائه یک چشم انداز جدید به داستان زندگی، ما را در مسیر ایجاد اعتماد به نفس و رسیدن به تمام پتانسیل های خود راهنمایی میکند. با انجام تغییر در داستان زندگی، ما میتوانیم به قهرمان داستان خود تبدیل شویم و با اعتماد به نفس قدم در راه رویاهای خود بگذاریم.
مرکز روایت درمانی در اصفهان کجاست؟
شاید با مطالعه این مقاله قصد داشته باشید روایت درمانی را تجربه کنید و بوسیله این روش درمانی افزایش اعتماد بنفس و عزیت نفس خود را تجربه کنند. روایت درمانی یک روش مدرن و جذاب است که به شما کمک می کند داستان های غالب ناراحت کننده خود را به داستان های شفابخش و درمان بخش تبدیل کنید. برای ثبت نوبت و کسب اطلاعات بیشتر در مورد روایت درمانی با شماره 09134926851 تماس حاصل فرمایید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
میخواهید به بحث بپیوندید؟مشارکت رایگان.