وبلاگ - آخرین اخبار
ازدواج با فرد دوقطبی

آیا ازدواج با فردی دو قطبی درست است یا خیر؟ این پرسشی است که در هنگام ازدواج با بیمار دوقطبی است به ذهن می آید. یکی از نگرانی های قبل از ازدواج، در مورد میزان سلامت روان فردی است که قصد ازدواج با او را داریم. بهتر است گزینه ای ازدواج ما فردی باشد که دارای سلامت روان کامل باشد و دارای اختلالات روانی نباشد. ولی زمانهایی پیش می آید که در دوستی های قبل از ازدواج، جوانان با افرادی ارتباط برقرار می کنند که ممکن است بیماری دوقطبی داسته باشند. در این مقاله که در سایت حامد یزدخواستی (مشاوره پیش از ازدواج و خانواده) منتشر می شود، تلاش می شود عوارض ازدواج با فرد دو قطبی مورد بررسی قرار گیرد.

به چه شخصی دوقطبی می گوییم؟

آنچه در هنگام ازدواج با فرد قطبی باید توجه کنیم این است که آیا وی دوقطبی است یا نه؟ افراد دارای اختلال دو قطبی دارای ویژگی های است که باید به آنها توجه کنید. در واقع این معیارها در علم روانشناسی و روانپزشکی به عنوان ملاک های تشخیصی در نظر گرفته می شوند. در زیر بصورت مختصر ملاک های تشخیصی بر اساس کتاب DSM 5 ذکر می شود:

  • دوره های متمایز خلق که به صورت غیرطبیعی بالا است و افزایش غیرطبیعی و مستمر فعالیت یا انرژی هدفمند که حداقل یک هفته ادامه دارد.
  • عزت نفس یا اعتماد بنفس کاذب (خود بزرگ بینی)
  • بی خوابی
  • فشار برای ادامه صحبت
  • حواس پرتی و عدم تمرکز
  • مشغولیت بیش از حد در فعالیت هایی که ممکن است خطر زا باشد
  • این نوسان خلق به گونه ای است که در عملکرد شغلی، تحصیلی و خانوادگی اختلال ایجاد می کند.

اگر یکی از نشانه های بالا را متوجه شدید طرف مقابل شما را دارد،سریعا به مشاور پیش از ازدواج مراجعه کنید. باید توجه کنید که ویژگی هایی که در بالا بیان شد، بخاطر اینکه  بحث خیلی تخصصی است، بصورت خیلی مختصر و ناکامل بیان شده است. ذکر این موارد تنها با هدف آگاهی شما نسبت به ویژگی های افراد دوقطبی در هنگام ازدواج است. تشخیص درست و مناسب توسط روانشناس یا روانپزشک باید انجام شود.

ویژگی های افراد دوقطبی

چند نوع اختلال دوقطبی داریم؟

یکی دیگر از نکته های که در هنگام ازدواج با شخص دوقطبی باید بدانیم این است که وی به کدام نوع از این اختلال مبتلا است. اختلال دو قطبی سه نوع است:

  • اختلال دوقطبی نوع یک: در این نوع فرد دوره های از مانیک شدید را (حداق یک هفته) دارد. در نوع یک بعضی از افراد تنها دوره ی مانیک را تجربه می کنند و برخی دیگر دوره های افسردگی هم دارند.
  • اختلال دوقطبی نوع دو: حضور یا سابقه حداقل یک دوره هیپومانیک. حضور یا سابقه حداقل یک دوره افسردگی عمده. در این نوع هرگز یک دوره مانیک وجود نخواهد داشت.
  • اختلال ادواری خو: افراد ملاک های دوره هیپومانیک را در طی زمان دو سال با دوره های افسردگی دارند.

دانستن این انواع در ازدواج با فرد دوقطبی از این جهت اهمیت دارد که میزان شدت و درمان پذیری آن را متوجه شوید.

عوارض ازدواج با فرد دوقطبی چیست؟

ازدواج با فرد دوقطبی عوارض منفی دارد. قبل از هر تصمیم گیری باید عوارض مثبت و منفی آن را بدانید و بررسی کنید. در مورد ازدواج با مرد یا زن دوقطبی هم باید نسب به پیامدهای آن آگاهی پیدا کنید. نکاتی که در این ارتباط باید آگاه شوید:

  • اختلال دوقطبی فرد مبتلا از چه نوعی است؟
  • شدت اختلال دوقطبی چقدر است؟
  • آیا سابقه خانوادگی وجود دارد؟
  • آیا برای درمان روانپزشکی و روانشناسی اقدام کرده است؟
  • آیا اختلال دوقطبی کارکرد روزانه (شغلی، اجتماعی و خانوادگی) شخص را مختل کرده است؟
  • آیا فرد انگیزه و پشتکار کامل را برای درمان دارد؟
  • برای ازدواج با شخص دوقطبی چه نکاتی

عوارض ازدواج با افراد دو قطبی

سعی کنید قبل از ازدواج با افراد دوقطبی پاسخ این پرسش ها را پیدا کنید. قاعدتا برای رسیدن به پاسخ آنها نیاز به مشاوره و تست های قبل از ازدواج دارید و این ابزار به شما کمک فراوانی می کند. در مشاوره ازدواج (آنلاین و حضوری) متخصص به شما کمک می کند با بررسی تاریخچه بیماری و خانوادگی، تفسیر آزمون های قبل از ازدواج (بویژه تست MMPI ) و مصاحبه های تخصصی جواب این سوالها را بفهمید. در ادامه بخشی از عوارض ازدواج با شخصیت دوقطبی بیان می شود.

بی ثباتی در جریان زندگی

یکی از عوارض مهم ازدواج با فرد دوقطبی بی ثباتی در جریان زندگی است. علت این بی ثباتی دوره های مانیک و افسردگی است. در دوره های مانیک که معمولا بخاطر انجام تصمیمات و کارهای خطر آمیز زندگی مشترک دچار مخاطره می شود. علت این فعالیت های مخاطره آمیزه حس اعتماد بنفس کاذب، حس همه کار توانی و گاه توهم و هذیان است. در دوران مانیک ممکن است ثبات اقتصادی، امنیتی و اجتماعی خانواده به خطر بیفتد. در دوره افسردگی هم بخاطر کاهش شدید انرژی و عدم علاقه به زندگی فرد مبتلا به دوقطبی منزوی می شود و از فعالیت های روزمره شغلی، اجتماعی و خانوادگی خود باز می ماند.

ژنتیکی بودن اختلال دوقطبی

زمینه ژنتیکی اختلال دوقطبی در فرزندان

ژنتیک یکی از عامل های مهم در بستر سازی بروز بیماری های جسمی و روانی است. اختلال روانی دوقطبی هم دارای زمینه های ژنتیکی است. یکی از عوارض منفی و نگران کننده ازدواج با فرد دو قطبی، پتانسیل ابتلا به این اختلال در فرزندان است. بنابراین اگر قصد ازدواج با مرد یا زن دوقطبی را دارید، باید برای امنیت روانی و حفظ سلامت روان فرزندان، تمهیدات ویژه ای در نظر بگیرید. البته به غیز از ژنتیک، پدر یا مادر دوقطبی نمی توانند به میزان مناسب وظایف خود را در فرزندپروری و حمایت از بچه ها ایفا کنند. این مسئله خود عامل مهمی در مخاطره آمیز کردن سلامت روان فرزندان است. وجود دوره های متعدد مانیک و افسردگی، ثبات و آرامش خانواده را بهم میریزد. این عدم امنیت و آرامش در این دوران، در افزایش اضطراب و عدم امنیت روانی فرزندان بسیار تأثیرگذار است. باید به این نکته توجه کنید که ازدواج و اثرات آن فقط معطوف به زمان حال نیست، بلکه ممکن است سال ها و حتی نسل ها ادامه پیدا کند.

داشتن مسئولیت زیاد به عنوان همسر فرد دوقطبی

شما به عنوان همسر، پس از ازدواج با فرد مبتلا به اختلال دوقطبی، مسئولیت های زیادی در موارد گوناگون دارید. یکی از مسئولیت های سنگین همسر، تربیت فرزندان و برقراری احساس امینت روانی آنها است. فرد مبتلا به اختلال دوقطبی به علت دوره های مانیک نمی تواند نقش پدری و حتی شوهری خود را بخوبی انجام دهد. مسئولیت دیگر که همسر فرد دوقطبی دارد، مدیریت مسائل اقتصادی است. بیمار دوقطبی به علت نوسانات خلقی که دارد، ممکن است تصمیماتی بگیرد که تمام داشته های مالی خانواده به خطر بیفتد. مسئولیت دیگر همسر نقش هماهنگ کننده و تنظیم کننده ی ارتباطات خانواده با فامیل های دو طرف است. قاعدتا وجود ارتباطات اجتماعی مناسب با خانواده های دیگر فامیل به تقویت حمایت خانوادگی و اجتماعی کمک بسیاری می کند. وجود حمایت اجتماعی می تواند در کاهش اضطراب و استرس خانواده ای که مرد یا زن دوقطبی دارد، تأثیر گذار است. در انتها باید گفت که تحمل و انجام  این مسئولیت های پس از ازدواج با فرد دوقطبی بسیار دشوار است و همسر گاه احساس تنهایی شدید می کند. همین عامل نشان می دهد فرد مبتلا به اختلال دو قطبی فرد مناسبی برای ازدواج نیست.

مشکلات جنسی در فرد دوقطبی

مشکلات و نوسان در روابط جنسی با همسر دوقطبی

یکی دیگر از عوارض ازدواج با افراد دو قطبی مشکلات در روابط جنسی است. فرد دوقطبی در دوره های مانیک ممکن است از نظر جنسی بسیار فعال باشند. این فعالیت زیاد ممکن است برای همسر آزاردهنده باشد. یکی از علت های آزار همسر عدم هماهنگی نیاز جنسی زن و شوهر است. زمان هایی که همسر تمایل به رابطه جنسی ندارد ولی زن یا شوهر دوقطبی نیاز دارد که تنش زا است. در دوره های افسردگی هم مانند آنچه که در مقاله «ازدواج با فرد افسرده» گفتیم، میل جنسی به شدت کاهش می یابد. این کاهش میل جنسی هم ممکن است رضایت جنسی همسر را تحت تأثیر قرار دهد. باید هم به این نکته توجه کنیم که بخش بزرگی از رضایت زناشویی مربوط به رضایت جنسی است.

مشاوره قبل از ازدواج با فرد دوقطبی

اهمیت مشاوره روانشاسی در قبل از ازدواج با فرد دوقطبی

یکی از اهداف مهم مشاوره های قبل از ازدواج، پیشگیری از مشکلات خانوادگی است. قبل از ازدواج با فرد دوقطبی حتما به مشاور ازدواج مراجعه کنید و اطلاعات لازم را در مورد عوارض این ازدواج کسب کنید. در جلسات مشاوره می توانید آموزش های لارم  جهت مدیریت عوارض ازدواج با شخص دوقطبی را یادبگیرید. یکی از این مشاوران قبل از ازدواج آقای حامد یزدخواستی است که دارای چندین سال سابقه فعالیت در زمینه ی خانواده و ازدواج است. شهروندان عزیز اصفهانی هستید می توانید برای رزو وقت با شماره همراه 09134926851  تماس بگیرید.

5 پاسخ
    • حامد یزدخواستی
      حامد یزدخواستی می گوید

      سلام دوست عزیز باید خیلی مراقب باشید یکی از معیارهای که مشخص شده برای افرادی که نامناسب ازدواج هستند وجود اختلالات شدید روانی است. حتما با یک روانپزشک صحبت کنید تا از اختلال ایشان بخوبی با خبر شوید

      پاسخ

تعقیب

دیدگاه خود را ثبت کنید

میخواهید به بحث بپیوندید؟
مشارکت رایگان.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

درخواست مشاوره

جدول کاری

از میان زمان‌های زیر تماس بگیرید

مشاور حامد یزدخواستی در ساعات زیر در خدمت شما کاربران عزیز است