وبلاگ - آخرین اخبار
ازدواج در سن کم

خیلی از جوانان و خانوادهایشان علاقمند هستند در سن پایین ازدواج کنند. ولی سوال اصلی این است که آیا ازدواج در سن کم مناسب است یا نه؟ شاید در 50 سال پیش ازدواج در سن پایین خیلی مناسب بود. امروزه به علت تغییر ساختارهای اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی سن مناسب ازدواج در مناطق مختلف کشور تغییر پیدا کرده است. ازدواج در سن کم می تواند فواید و معایبی داشته باشد که در این مقاله به آن پرداخته می شود. این مقاله در سایت حامد یزدخواستی (مشاور خانواده و ازدواج) با هدف آگاه سازی و بررسی جنبه های مختلف ازدواج در سنین پایین نگارش و منتشر شده است.

تعریف، فواید و معایب ازدواج در سن کم چیست؟

در این مقاله، ازدواج در سنین 13 تا 19 سالگی را ازدواج در سن کم در نظر می گرفته شده است. ازدواج در این سنین پیامد های مثبت و منفی گوناگونی دارد. شاید در این ازدواج ها والدین نقش برجسته تری دارند. برخی از نوجوانان در منطق مختلف درگیر ازدواج اجباری در سن کم می شوند. می توان گفت که گاهی ازدواج در سن پایین به پافشاری و اصرار نوجوانان است و گاه به اجبار والدین است. قبل از هر تصمیمی برای ازدواج در نوجوانی باید با معایب و مزایای آشنا شوید. یکی از فواید این آگاهی ها قبل از ازدواج در سن نوجوانی پیشگیری و برنامه ریزی برای آموزش مهارت های زندگی زناشویی است. در انتهای این بخش برای جمع بندی می توان گفت ازدواج در سنین نوجوانی و اوایل جوانی را می توان به عنوان ازدواج در سن پایین در نظر گرفت. البته همیشه در ازدواج میزان بلوغ ذهنی دختر و پسر بسیار مهم است. مواقعی پیش می آید در سن نوجوانی فردی بلوغ خوب فکری داشته باشد، ولی بازهم فرد مناسبی برای ازدواج نباشد. چون ازدواج تک بعدی نیست و بعدهای دیگر ازدواج (مانند اجتماعی، افتصادی، فرهنگی و…) در نظر گرفته شود. در ادامه فواید این ازدواج بررسی می شود.

ازدواج در نوجوانی

جلوگیری از رابطه های متعدد عاطفی بی فرجام

یکی از فواید ازدواج در سن کم  جلوگیری از ورود به روابط عواطفی است، آسیب زا است. یکی از مشکلات مهم در دوران نوجوانی وجود روابط عاطفی است که معمولا با آسیب های زیادی همراه می شود. این روابط عاطفی عامل مهمی در اتلاف انرژی های روانی نوجوانان است. این آسیب ها و اتلاف های انرژی روانی نوجوانان مستقیما در کارکرد تحصیلی آنها تأثیر می گذارد. به غیر از مشکلات تحصیلی که این روابط برای نوجوان بوجود می آورد، باعث تنش شدید بین والدین و فرزند نوجوان می شود. در این ایام است که نوجوان به شدت احساس تنهایی می کند و گمان می کند هیچ کس او را درک نمی کند. این تفاسیر ذهنی و احساس تنهایی محیط را مستعد می کند که نوجوان به سمت مصرف سیگار و مواد مخدر گرایش پیدا کند. بخاطر همین می توان گفت که بزرگترین مزیت ازدواج در سن پایین پیشگیری از ورود به چنین روابط عاطفی و آسیب های روحی و اجتماعی است. ازدواج در این سن باعث می شود انرژی دختر یا پسر متمرکز بر زندگی مشترک حرکت کند و صرف شود.

ارضا نیازهای جنسی و عاطفی از راه مناسب

ارضا درست نیازهای جنسی و عاطفی یکی دیگر از فواید ازدواج در سن کم است. همانطور که می دانیم بلوغ جنسی در اوایل نوجوانی رخ می دهد. بعد از بلوغ چنسی دختران و پسران نیاز جنسی پیدا می کنند که قاعدتا تا ازدواج نکنند نمی توانند آن را ارضا بکنند. ازادوج در سن پایین این امکان را برای نوجوانان پیش می آورد تا از روش مناسب شرعی و قانونی نیاز جنسی خود را برطرف کنند. قاعدتا برای رفع این نیاز انرژی زیستی بهتری برای ادامه زندگی پیدا می کنند و این انرژی را صرف روابط و فعالیت های گناه آلود نمی کنند. یکی از این فعالیت های گناه آلود خود ارضایی است که می تواند احساس گناه شدید در نوجوانان ایجاد کند. این احساس گناه می تواند عامل مهمی در کاهش عزت نفس و اعتماد بنفس نوجوان شود. قاعدتا همه این موارد که ذکر شد نوجوان را با آسیب های روانی و اجتماعی زیادی روبرو می کند. ازدواج در سن پایین می تواند از این آسیب ها جلوگیری کند و نیازهای جنسی و عاطفی نوجوان را بدرستی برطرف کند.

آموزش مهارت های زناشویی

آموزش پذیری و سازگاری بهتر، برای مهارتهای زناشویی

یکی از فواید ازدواج در سن کم آموزش پذیری بهتر نوجوانان در فراگیری مهارتهای زناشویی است. در این سنین نوجوانان هنوز تصورات و تعصبات سخت و خشکی در مورد زندگی زناشویی ندارند. بنابراین براحتی می توان با گذران دوره های آموزشی در ارتباط با مهارت های زندگی و مهارت های زناشویی، نوجوان را برای زندگی مشترک مهیا کرد. طبیعتا هرچه سن بالاتر برود تغییر باورها در انسان سخت تر می شود. به عنوان مثال یک فرد سی ساله را نمی تواند براحتی باورش را در مورد چگونگی محبت به همسرش عوض کرد. ولی یک نوجوان را که در دوره ی شکل گیری باورهای اجتماعی و بین فردی در ذهنش است، با آموزش مؤثر می توان مهارت های مناسب زناشویی در تحقق زندگی خوب به او کمک کرد.

معیایب ازدواج در سن کم چیست؟

ازدواج در سن کم معایب متعدد و جدی دارد. این معایب اینقدر جدی است که احتمال تنش های زیاد و خطرناک را در زندگی مشترک بالا می برد. برخی از عوارض ازدواج در سن پایین در کوتاه مدت خود را نشان می دهد. برخی دیگر ممکن است سالها بعد بروز پیدا کند. دانستن این معایب پیش از این ازدواج بسیار مهم است. در واقع این از مسئولیت های والدین است که برای پیشگیری از بروز معایب ازدواج در سن پاپیین اقدامات و راهکارهای لازم را بررسی و انجام دهند. در هر ازدواجی مهم است که آن به صمیمت، آرامش، حمایت و رفاه ختم شود. معایب ازدواج در نوجوانی می تواند مانعی برای رسیدن به این اتفاقات خوب در زندگی مشترک شود. بنابراین پیشگیری از آنها بشدت لازم و ضروری است. در ادامه مقاله معایب این ازدواج بررسی می شود.

مشکلات فراوان در مدیریت هیجان

یکی از معایب در سن کم  نقص در مدیریت هیجان است. یکی از سوال های پرشمار این است که آیا ازدواج در سن 15 سالگی خوب است؟ باید  بگوییم که یکی از علت های نامناسب بودن ازدواج در این سن همین عدم تنظیم هیجان است. در سنین نوجوانی هیجان ها شدت فراوانی دارند بخاطر همین تسلط هیجان بر منطق بیشتر است. نوجوانان بخاطر هیجانی بودن معمولا حساس هستند و کنترل خشم کمتری دارند. در مورد تصمیم گیری هم ممکن است بیشتر بر اساس هیجان خود تصمیم بگیرند تا آینده نگری و منطق. همه موارد که ذکر کردیم خود باعث بی ثباتی در رفتار و تصمیمات می شود که عامل مخربی در زندگی مشترک است. در واقع پختگی و مدیریت خوب هیجان ها عامل اصلی یک زندگی مشترک خوب و سالم است. متاسفانه در سنین نوجوانی این تنظیم هیجان به ندرت وجود دارد. بدین خاطر ازدواج در سن پایین با نوسانات و تنش های هیجانی شدیدی از جمله:

  • قهرهای کودکانه پرتکرار و کم مدت
  • دعواهای زیاد بر سر مسائل بی اهمیت
  • لجبازی های کودکانه
  • انتقام گیری و تلافی کردن

این تنش های هیجانی زندگی مشترک را با بی ثباتی مواجه می کند که ممکن گاه به طلاق هم ختم شود.

مشکلات مدیریت هیجان

نداشتن بلوغ فکری و تجربه کافی برای حل مسائل مختلف

ازدواج در سن کم مسائل و مشکلات مختلفی را برای زوج پیش می آورد. حل این مسائل نیاز به بلوغ فکری و تجربه ی مناسب را دارد. بطور معمول ازدواجی که مثلا در سن 15 سالگی اتفاق می افتد، زوج آن تجربه و بلوغ ذهنی مناسب را نخواهد داشت. بخاطر همین مورد زوج نوجوان پس از ازدواج ممکن است اضطراب زیادی را در هنگام مواجه با مشکلات تجربه کنند. از جنبه دیگر نبود این بلوغ و تجربه، باعث می شود روش های نابهنجاری را برای حل مشکلات خود استفاده کند. استفاده از روش های حل نامناسب و نابهنجار شدت مشکلات زوجین نوجوان را بیشتر می کنند و گاه ممکت خیلی پیچیده تر هم بکند. برای حل مشکلات و مسائل مختلف نیاز هست که صبور باشیم و از نظر منطقی جنبه های مختلف آن را بررسی کنیم. همچنین نیاز به مشورت هم پیدا می کنیم. نوجوانان در مشورت پذیری هم دچار مشکل هستند. بنابراین قبل ازدواج در سن کم به این مسائل بخوبی توجه کنید.

وجود مشکلات اقتصادی

یکی از معایب برجسته ازدواج در سن پایین مشکلات اقتصادی زوج است. قاعدتا بخاطر سن پایین ممکن است شغلی نداشته باشد یا ثابت نباشد. بخاطر همین نبود شغل و شرایط مشکلات مالی، زوجین نمی توانند استقلال مالی داشته باشند. بنابراین شوهر نوجوان نمی تواند انتظارات مالی همسر نوجوان خود را برآورده کند که این مورد تنش زا است. عدم استقلال مالی زوج باعث وابستگی آنها به خانواده هایشان می شود. طبیعتا در اوایل زندگی نیاز است خانواده ها از نظر مالی زوج نوجوان را حمایت بکنند. ولی باید توجه کرد که وابستگی مالی به خانواده زمینه را برای دخالت آنها مهیا می کند. دخالت خانواده خود ممکن است زمینه ساز بسیاری از مشکلات زناشویی شود.

مشکلات مالی و اقتصادی

دخالت والدین در زندگی زوج

دخالت والدین بخاطر کم سن و سال بودن زوج، یکی دیگر از معایب ازدواج در سن کم است. والدین که نگران فرزندان خود هستند تلاش می کنند کنترل زندگی آنها را بدست آورند. این حادثه بسیار خطرناک است و مانع از تشکیل هویت زوجی زن و شوهر نوجوان می شود. دخالت های والدین خودش را در عدم استقلال زوج و تنش های آنها نشان می دهد. در ابتدای زندگی برای اینکه زندگی مشترک با ثباتی در آینده وجود داشته باشد، تشکیل هویت زوجی و مرزبندی مناسب بین خانواده های اصلی مهم است. متاسفانه دخالت والدین مانع تشکیل این موارد مهم می شوند که آینده زندگی مشترک زوج نوجوان را به خطر می اندازند.

دخالت والدین

قبل از ازدواج در سن کم مشاوره ازدواج فراموش نشود

معایب ازدواج در سن کم در ایران بسیار زیاد است. بخاطر همین مشاوره قبل ازدواج و آزمون های پیش از ازدواج بسیار مهم و ضروری است. مشاور قبل از ازدواج مشخص می کند آیا این ازدواج در سن کم خوب است یا بد؟. در صورت لزوم هم دوره های آموزشی در جهت یادگیری مهارت های زناشویی به آنها معرفی می کند. کی از این مشاوران قبل از ازدواج آقای حامد یزدخواستی است که دارای چندین سال سابقه فعالیت در زمینه ی خانواده و ازدواج است. شهروندان عزیز اصفهانی هستید می توانید برای رزو وقت با شماره همراه 09134926851  تماس بگیرید. البته پیشنهاد می کنم اگر هم سوالاتی در مورد ازدواج در سن کم در اسلام را دارید از مشاوره های دینی و اسلامی استفاده کنید.

4 پاسخ
    • حامد یزدخواستی
      حامد یزدخواستی می گوید

      سلام وقت خوش ازدواج در این سنین نوجوانی را پیشنهاد نمی کنیم چون دختر و پسر در دوره هویت یابی و نحولات روانی و شناختی هستند

      پاسخ
    • حامد یزدخواستی
      حامد یزدخواستی می گوید

      سلام وقت خوش سنین 19 تا 23 سالگی دوره ی هویت یابی است توصیه میشود در این سنین ازدواج صورت نگیرد ولی اگر خواستید ازدواج کنید حتما زیر نظر مشاور ازدواج باشد

      پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

میخواهید به بحث بپیوندید؟
مشارکت رایگان.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

درخواست مشاوره

جدول کاری

از میان زمان‌های زیر تماس بگیرید

مشاور حامد یزدخواستی در ساعات زیر در خدمت شما کاربران عزیز است