ترس از تنهایی خوابیدن کودکان و خوابیدن در اتاق مشترک با پدر و مادر یکی از مشکلات شایع و مهم در دوران کودکی است. باید بدانیم که تنهایی نخوابیدن کودک در اتاق خواب و پافشاری کودک برای خوابیدن کنار والدین عواض بشدت خطرناکی دارد که ادامه به آنها می پردازیم. پدر و مادر برای اینکه بتوانند کودک را جدا از خود و در اتاق بچه بخوابانند، باید نکاتی را بدانند و از آن آگاه باشند. در این مقاله از سایت حامد یزدخواستی (مشاوره خانواده و کسب و کار) در مورد روش های درمان ترس از تنهایی خوابیدن کودکان نکات مهمی ارائه می شود، پدر و مادر عزیز حتما تا انتها این مقاله را بخوانید.
اهمیت تنها خوابیدن کودکان در اتاق خوابش
تنها خوابیدن کودکان در اتاق خوابش یکی از مراحل رشد است که حتما باید طی شود. جدا خوابیدن کودک از پدر و مادر باعث می تواند فرایند مستقل شدن او بهتر پیش برود و از نظر اعتماد بنفس تقویت شود. همچنین با تنها بخوابیدن کودک او می آموزد که ترس ها و اضطراب های خود را بهتر مدیریت کند و میزان تاب آوری خود را افزایش و ارتقاء دهد. همچنین از جنبه ی دیگر خوابیدن کودک (بچه) در اتاق خواب پدر و مادر یکی از عامل های مهم در ضربه زدن به رابطه جنسی والدین است. خوابیدن بچه بین پدر و مادر مانع از این می شود که رابطه جنسی آنها بخوبی پیش برود و این رابطه همیشه با استرس و اضطراب همراه است. قاعدتا هر موقع رابطه جنسی با اضطراب همراه باشد دچار کژکارکردی می شود و کیفیت مورد نیاز را نخواهد داشت؛ این عدم کیفیت باعث کاهش رضایت زناشویی والدین می شود. نکته مهم دیگر در مورد اهمیت تنها خوابیدن کودک این است که ممکن است حین رابطه جنسی پدر و مادر، کودک بیدار شود و شاهد این رابطه باشد، باید بدانید این مشاهده بر ساختار روانی کودک ضربات مهلک و گاه جبران ناپذیری ایجاد می کند.
توجه به آمادگی کودک برای جدا خوابیدن از پدر و مادر
پدر و مادر باید بدانند برای کاهش ترس از تنهایی خوابیدن کودکان باید مواردی را برای آمادگی کودک در نظر داشته باشند. درنتیجه این وظیفه والدین است که زمینه را برای جدا خوابیدن کودک مهیا کنند. در زیر برخی از این موارد ذکر می شود:
· پس از سه سالگی بهترین زمان برای بهتر زمان برای تنها خواباندن کودک در اتاقش است. البته قبل از آن هم بهتر جای خواب کودک از پدر و مادر فاصله داشته باشد و چسبیده یا بین آنها نخوابد.
· تقریبا از 2 ماه قبل از اینکه می خواهید کودک را تنها بخوابانید سعی کنید فاصله محل خواب کودک را با خودتان بیشتر کنید. سعی کنید این فاصله اندازی محل خواب کودک از والدین با برنامه ریزی و پلکانی باشد، این فاصله در زمان خوابیدن به کودک کمک می کند به مرور با اضطراب جدا خوابیدن از پدر و مادر روبرو شود و بهتر آن را مدیریت کند.
· گفتگوی انگیزشی پدر و مادر با کودک برای تنها خوابیدن؛ قبل از جدا کردن اتاق خواب کودک، والدین با صحبت های خود باید بچه را مشتاق تنهایی خوابیدن بکنند و با تصویرسازی های هیجان انگیز به او شوق دهند.
· محل خواب کودک را جذاب کنید. سعی کنید مکانی که کودک قرار است در آنجا بخوابد با برچسب های جذاب، زیبا کنید. توجه کنید ما بجای اتاق می گوییم محل خواب، یعنی اینکه ممکن است کودک اتاق خواب اختصاصی نداشته باشد ولی می تواند محا خواب اختصاصی داشته باشد که از پدر و مادر فاصله دارد. والدین باید آنجا را جذاب کنند.
علت ترس از تنهایی خوابیدن کودکان
همیشه علت یابی و تشخیص درست مقدم بر درمان است. بنابراین براینکه بتوانیم ترس از تنهایی خوابیدن کودکان را درمان کنیم باید ابتدا علت آن را دریابیم. ترس از تنها خوابیدن کودکان علل مختلفی دارد برخی از این علت ها در زیر ذکر می شود:
· شخصیت اضطرابی کودک: کودک که از نظر ژنتیکی هم مضطرب است معمولا از تنهایی می ترسد و در تنهایی احساس ناامنی می کند.
· تخیلات کودک: کودکانی که تخیلات زیادی از موجودات ماورایی در ذهن خود دارند، بیشتر از بقیه ی کودکان از تنها خوابیدن می ترسند.
· نگرانی و اضطراب پدر و مادر: والدینی که شخصیت اضطرابی دارند معمولا نسبت به جدا خوابیدن فرزند از انها واکنش منفی و استرس گونه نشان می دهند. طبیعتا اضطراب و استرس به کودک منتقل می شود و از تنها خوابیدن اجتناب می کند.
· وجود باورهای ماورالطبیعه در بین خانواده و اقوام: صحبت در مورد اجنبه و موجودات فرا طبیعی در مقابل کودکان یکی از علت های ترسناک شدن تصورات و تخیلات کودکان است. تخیلات ترسناک کودک یکی از عامل های مهم امتنا از جدا خوابیدن از والدین است.
· تماشای فیلم های ترسناک: دیدن فیلم ها و انیمیشن های ترسناک ترس کودک را از تنها خوابیدن زیاد می کند همانطور که صحبت در مورد اجنه اینکار را می کند.
· مشاهده تنش و دعوا بین پدر و مادر: وجود دعوا و درگیری بین والدین و سایر اعضا خانواده یکی دیگر از علل ترس از تنها خوابیدن کودکان است. بنابراین حتما قبل از جدا کردن محل خواب کودک، محیط خانه را آرام و بدون تنش بکنید.
· کودک مورد آزار و اذیت جسمی و جنسی قرار گرفته باشد: گاها ظاهر شدن ترس از تنهایی یا تنهایی خوابیدن در اتاق خواب نشانه ای از یک ترومای بزرگتر و مهمتر است. کودکی که در خانه یا خارج از خانه مورد آزار و اذیت جنسی قرار گرفته است، بخاطر حس عدم امنیتی که دارد از تنها شدن و تنها خوابیدن به شدت هراس دارد.
درمان ترس از تنها خوابیدن کودک و روش های آن
برای درمان ترس از تنها خوابیدن کودک راهکاری متفاوتی وجود دارد که برخی از این راهکارها شما می توانید در خانه استفاده کنید و جواب بگیرید. ولی باید این را بدانید که زمان هایی پیش می آید که نیاز از با یک مشاور کودک یا روانشناس کودک صحبت کنید تا بصورت ریشه ای تر و تخصصی تر مشکل کودک خود را برطرف کنید. اگر نیاز به مشاوره داشته اید می توانید با شماره 09134926851 تماس بگیرید و برای روانشناس کودک وقت بگیرید. در ادامه تعدادی از راهکارهای کاهش ترس از تنها خوابیدن کودکان بیان می شود:
· از چند ماه قبل (یک تا دو ماه) کودک را آماده کنید
· سعی کنید بصورت پلکانی و به مرور فاصله محل خواب کودک با خود را زیاد کنید تا به اتاق خواب کودک برسید.
· توجه داشته باشید به هیچ وجه با پرخاشگری و زور کودک را جدا نخوابانید.
· با کودک گفتگو کنید و به صحبت های او گوش دهید و با نگرانی هایش همدلی کنید.
· برای ترغیب کودک به تنهایی خوابیدن در اتاق خواب مشوق ایجاد کنید و به او پاداش دهید.
· او را سرزنش نکنید.
· از یک الی دو ساعت قبل از خواب کودک را از وسایل سرگرمی و الکترونیک مانند موبایل، کنسول بازی، تلویزیون و سایر چیزها دور کنید.
· از دادن مواد غذایی محرک ،مانند کاکائو، شکلات، چایی و قهوه ، به کودک قبل از خواب بشدت اجتناب کنید.
· دکوراسیون اتاق خواب کودک را جذاب و شاداب کنید.
· اتاق خواب کودک را تاریک نگذارید و سعی کنید از چراغ خواب های جذاب کودکانه استفاده کنید.
· درب اتاق خواب کودک را باز نگذارید چون با درب باز کودک احساس ناامنی می کند و درب بسته احساس امنیت بیشتری به او می دهد.
· برای جدا کردن محل خواب کودک از خود، صبور و قاطع باشید.
· به کودک این اطمینان بدهید که در طول شب به او سر می زنید و واقعا در بازه های زمانی منظم و نزدیک به اینکار را انجام دهید. توجه داشته باشید این کار را فقط در اوایل تنها خوابیدن کودک در اتاقش نیاز است انجام دهد و پس از عادت کردن او به تنها خوابیدن دیگر نیاز نیست.
· در انتها اگر تمامی راهکارهای بالا را برای کاهش و درمان ترس از تنها خوابیدن کودک استفاده کردید ولی جواب نداد، حتما باید به یک روانشناس کودک مراجعه کنید چون ممکن است این ترس از تنها خوابیدن نشانه ای از یک اختلال یا ترومای بزرگتر باشد.
معرفی مرکز مشاوره کودک برای درمان ترس از تنها خوابیدن کودکان در اصفهان
همانگونه که همیشه گفته شده است برای حل مسائل و مشکلات خود به سراغ متخصصان بروید. در مورد ترس یا مقاومت کودک از تنها خوابیدن هم باید به یک متخصص کودک در امور روانشناسی مراجعه کنید تا مشکل شما را بخوبی حل و برطرف کند. در انتها مقاله قصد داریم مرکز مشاوره کودک رویش با مدیریت دکتر آرزو شاه میوه را به شما معرفی کنیم. البته شاید بسیاری از والدین اصفهانی کلینیک رویش و خانم دکتر شاه میوه بشناسند چون ایشان یکی از بهترین درمانگران کودک در اصفهان است. همچنین مرکز مشاوره رویش از کادری مجرب و بادانش برخوردار است که با تشخیص درست راه درمان در کوتاه مدت را هموار می کنند. برای رزو نوبت یا مشاوره تلفنی با کارشناسان مرکز مشاوره رویش می توانید با شماره 09134926851تماس بگیرید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
میخواهید به بحث بپیوندید؟مشارکت رایگان.