ترس از تنهایی در کودک یا فوبیای تنهایی کودکان یک ابزار بقایی و تکاملی است. ظهور ترس از تنها شدن در کودکان را می توان از6 ماهگی تا 3 سالگی تحت عنوان اضطراب جدایی مشاهده کرد. این اضطراب کاملا طبیعی و در راستای تضمین بقا کودک است. ولی ترس از تنهایی از در سنین بالاتر مشکل زا است و فرایند رشد کودک را مختل می کند همچنین والدین را اذیت می کند. برای درمان ترس از تنهایی کودک ابتدا باید علت آن رابدانید و سپس به درمان آن پرداخت. در این مقاله از سایت حامد یزدخواستی (مشاوره خانواده و کسب و کار) در مورد درمان ترس از تنهایی کودک توضیحاتی ارائه می شود.
ترس از تنهایی کودک چیست؟
باید توجه داشته باشید ترس از تنهایی با احساس تنهایی متفاوت است. البته ترس از تنهایی فقط مختص به کودکان نیست و بزرگسالان هم دچار آن می شوند. ترس از تنهایی در کودکان معمولا در سنین 3 تا 9 سالگی شدت می یابد، علت این شدید شدن هم بخاطر این هست که کودک در این دوران هیجان های گوناگونی را احساس می کند و درک و شناخت کاملی از آنها ندارد و همچنین علت این هیجانها برای او نا آشنا هست. این نا آشنایی و عدم آگاهی نتیجه جز این ندارد که تخیلات کودک را پررنگ تر می کند، بنابراین بر ترس های کوچک می افزاید. در روانشناسی به ترس شدید و غیر منطقی از تنهایی اتوفوبیا نام دارد که کودک معمولا آن را زمانی که برای ساعات یا روزهایی کاملا تنها است از خود نشان می دهد. منظور از غیرمنطقی بودن ترس این است که واکنش کودک نسبت به محرک نامتناسب است. زمانی این ترس است مرضی می شود که فعالیت روزمره ی کودک و والدین را مختل کند و برای رشد و تجربه ی های جدید کودک شود. این نکته هم فراموش نشود میزان شیوع این ترس در بین کودکان دختر و پسر یکسان است و تفاوتی ندارد. برای درمان بهتر و مؤثر ترس از تنهایی کودکان باید علت آن را بخوبی دریابیم. در قسمت بعد مقاله در مورد علل آن صحبت می کنیم، پس با ما همراه باشید.
علت ترس از تنهایی کودک
علت ترس از تنهایی کودک را می توان به سه دسته تقسیم کنیم. دسته اول مرتبط به ژنتیک است، دسته دوم به ویژگی های روانی کودک و دسته سوم خانواده و فرزندپروری مرتبط است. بنابراین در هنگام درمان ترس از تنهایی کودکان باید به این سه دسته توجه شود. بنابراین پس از بررسی علت های ترس کودک از تنهایی شیوه درمان مشخص می شود. به عنوان مثال اگر اتو فوبیای کودم سبک فرزندپروری یا مشکلات خانوادگی باشد باید روی این موارد بیشتر فعالیت درمانی انجام شود. در ادامه برخی از عوامل ترس از تنهایی کودک بررسی می شود:
· مضطرب بودن شخصیت: کودک که از نظر ژنتیکی هم مضطرب است معمولا از تنهایی می ترسد و در تنهایی احساس ناامنی می کند.
· تخیلات ترسناک و فرا طبیعی کودک: کودکانی که تخیلات زیادی از موجودات ماورایی در ذهن خود دارند، بیشتر از بقیه ی کودکان از تنها می ترسند. عوارض این تخیلات در ترس از تنها خوابیدن و ترس از تاریکی کودک بیشتر خود را نشان می دهد.
· والدین مضطرب: والدینی که شخصیت اضطرابی دارند مداوم در حال انتقال دادن نگرانی ها و ترس ها خود به کودکان هستند. این والدین هنگام تنها گذاشتن کودک خود بیشتر مضطرب می شوند بخاطر همین است که به سختی رضایت می دهند که کودک تنها باشد و او را وابسته و متکی به دیگران تربیت می کنند.
· والدین و دیگر بزرگسالان القا ناایمنی به کودک بکنند: صحبت های والدین و دیگر بزرگسالان در مورد وقایع ناامن کننده ذهن کودک ،مانند: دزدی، نزاع های خیابانی، تصادف و جنگ، می تواند به ترس های کودک دامن بزند، بویژه ترس کودک از تنهایی را بیشتر می کند.
· وجود باورهای ماورالطبیعه در بین خانواده و اقوام: صحبت در مورد اجنبه و موجودات فرا طبیعی در مقابل کودکان یکی از علت های ترسناک شدن تصورات و تخیلات کودکان است. تخیلات ترسناک کودک یکی از عامل های مهم ترس کودک از تنها ماندن است.
· تماشای فیلم های ترسناک: دیدن فیلم ها و انیمیشن های ترسناک ماهیت تخیلات کودک را هم ترسناک می کند، بدین خاطر هست که تماشای اینگونه فیلم ها ترس کودک از تنهایی، تاریکی و خوابیدن جداگانه را بیشتر می کند.
· مشاهده تنش و دعوا بین پدر و مادر: وجود دعوا و درگیری بین والدین و سایر اعضا خانواده یکی دیگر از علل ترس از تنهایی کودکان است. جو خانوادگی پرتنش و پر از نزاع حس عدم امنیت و آرامش را در کودک زیاد می کند.
· کودک مورد آزار و اذیت جسمی و جنسی قرار گرفته باشد: گاها ظاهر شدن ترس از تنهایی یا تنهایی خوابیدن در اتاق خواب نشانه ای از یک ترومای بزرگتر و مهمتر است. کودکی که در خانه یا خارج از خانه مورد آزار و اذیت جنسی قرار گرفته است، بخاطر حس عدم امنیتی که دارد از تنها شدن به شدت هراس دارد.
· سبک دلبستگی ناایمن: سبک های دلبستگی ناایمن یکی دیکر از عوامل ترس کودک از تنها ماندن در خانه است. در این سبک از دلبستگی کودک پایداری وجود مادر را هنوز درونی نکرده است بخاطر همین خارج شدن مادر از دید به معنای از دست دادن مادر است. این کودکان هم وابستگی شدیدی به مادر دارند و هم از تنها شدن واهمه.
· سبک فرزندپروری سهل گیرانه و سخت گیرانه: هر دو این سبک های فرزند پروری به علت اینکه مانع ایجاد اعتماد به نفس و عزت نفس در کودک می شوند، ترس های کودک مانند ترس از تنهایی را تشدید می کنند.
درمان ترس از تنهایی کودک
برای درمان ترس از تنهایی کودک راهکاری متفاوتی وجود دارد که برخی از این راهکارها شما می توانید در خانه استفاده کنید و جواب بگیرید. ولی باید این را بدانید که زمان هایی پیش می آید که نیاز از با یک مشاور کودک یا روانشناس کودک صحبت کنید تا بصورت ریشه ای تر و تخصصی تر مشکل کودک خود را برطرف کنید. اگر نیاز به مشاوره داشته اید می توانید با شماره 09134926851 تماس بگیرید و برای روانشناس کودک وقت بگیرید. در ادامه تعدادی از راهکارهای کاهش ترس از تنهایی کودکان بیان می شود:
· کودک را به مرور و بصورت تدریجی برای تنها ماندن در خانه یا مدرسه (منظور از تنهایی در اینجا جدا شدن از پدر و مادر است) آماده کنید. بهترین روش درمان حساسیت زدایی منظم است که در مقاله های بعدی بصورت مفصل به آن می پردازیم.
· توجه داشته باشید به هیچ وجه با پرخاشگری و زور کودک را مجبور به تنها ماندن در خانه نکنید چون عواقب بدتری دارد..
· با کودک گفتگو کنید و به صحبت های او گوش دهید و با نگرانی هایش همدلی کنید.
· برای ترغیب کودک به تنهایی مشوق ایجاد کنید و به او پاداش دهید.
· او را سرزنش نکنید.
· سعی کنید اعتماد به نفس کودک را تقویت کنید. با مسئولیت دادن به او و تشویق دست آورده های کودک می توان اعتماد به نفس و خودکارآمدی کودک را تقویت کرد.
· سعی کنید محیط خانه را آرام کنید و دعوا زناشویی خود را خفا انجام دهید که کودک متوجه نشود.
· سبک فرزند پروری خود را تغییر دهید. بهترین سبک فرزند پروری، سبک قاطعانه است که باید آن یادبگیرید و اجرا کنید.
· در زمان های که از کودک دور هست به او اطمینان دهید با وسایل ارتباطی دیگر مانند موبایل یا تلفن با او بصورت صوتی و یا تصویری صحبت می کنید.
· ریشه ی این احساس ناایمنی کودک را بفهمید، ممکن است مشکل یا اختلال بزرگتری وجود داشته باشد که شما از آن بی خبرید.
· کودک را به کلاس های بازی و سرگرمی بگذارید تا بتواند جدا از شما تجربه ی خوب دیگری هم داشته باشد. البته تمام این جدا شدن آنها باید بصورت تدریجی و برنامه ریزی شده باشد تا نتیجه عکس ندهد.
· در انتها اگرترس از تنها ماندن (در خانه، اتاق، کلاس درس) آنقدر شدید بود که شما نتوانستید مدیریتش کنید حتما به یک روانشناس کودک مراجعه کنید.
معرفی مرکز مشاوره کودک برای درمان ترس از تنهایی کودکان در اصفهان
همانگونه که همیشه گفته شده است برای حل مسائل و مشکلات خود به سراغ متخصصان بروید. در مورد ترس یا مقاومت کودک از تنها ماندن در خانه یا مدرسه یا حتی در اتاق، هم باید به یک متخصص کودک در امور روانشناسی مراجعه کنید تا مشکل شما را بخوبی حل و برطرف کند. در انتها مقاله قصد داریم مرکز مشاوره کودک رویش با مدیریت دکتر آرزو شاه میوه را به شما معرفی کنیم. البته شاید بسیاری از والدین اصفهانی کلینیک رویش و خانم دکتر شاه میوه بشناسند چون ایشان یکی از بهترین درمانگران کودک در اصفهان است. همچنین مرکز مشاوره رویش از کادری مجرب و بادانش برخوردار است که با تشخیص درست راه درمان در کوتاه مدت را هموار می کنند. برای رزو نوبت یا مشاوره تلفنی با کارشناسان مرکز مشاوره رویش می توانید با شماره 09134926851 تماس بگیرید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
میخواهید به بحث بپیوندید؟مشارکت رایگان.