وبلاگ - آخرین اخبار
درمان بدون دارو بیش فعالی و نقض توجه

درمان بیش فعالی و نقص توجه بدون دارو یکی از خواسته های مهم والدین کودکان بیش فعال دارای نقص توجه است. قاعدتا مصرف دارو عوارضی دارد که بسیاری از والدین نگران این عوارض هستند، از همین روست که آنها برای درمان فرزند بیش فعال خود بدنبال درمان های بدون دارو هستند. با توجه به روش های مختلف درمان بیش فعالی و نقص توجه می توان این نوید را داد که روش های درمانی متعددی است در این زمینه است که نیازی به دارو ندارد؛ ولی باید این مورد را در نظر داشت که میزان شدت اختلال ADHD در وابسته بودن روش درمان به دارو اهمیت زیادی دارد. در این مقاله از سایت حامد یزدخواستی (زوج و خانواده درمانگر) بصورت مختصر چند روش درمانی  بدون دارو برای اختلال بیش فعالی و نقص توجه مورد بررسی قرار می گیرد.

اختلال بیش فعالی و نقص توجه چیست؟

بیش فعالی و نقص توجه حالتی نابهنجار از فعال بودن جسمی و ذهنی که مدیریت آن بسیار مشکل است. بیش فعالی و نقص توجه از کودکی شروع می شود ولی اگر درمان نشود تا بزرگسالی ادامه پیدا می کند. از جمله ویژگی های معمول بیش فعالی و نقص توجه شمامل:

  • حرکت مدام و پایدار
  • رفتار خشونت آمیز
  • رفتار پرتکاپو
  • حواس پرتی
  • عدم تحمل صف و نداشتن صبر
  • تکانشگری در رفتار
  • اختلال در برنامه ریزی و مدیرت زمان
  • عدم توجه به جزئیات
  • فراموشکاری در انجام فعالیت های روزمره
  • حافظه کوتاه مدت ضعیف
  • توانایی پایین در مهارت شنیداری
  • خیال پردازی در تمام روز
  • خطرپذیری زیاد
  • اختلال در برقراری روابط اجتماعی
  • مشکل در انجام بازی های بدون صدا
  • مشکل در پیروی کردن از دستورالعمل ها

اختلال بیش فعالی چیست

بیش فعالی و نقص توجه معمولا نشانه ای از یک حالت سلامت روانی یا جسمی است. فرد بیش فعال همراه خود بی توجهی و تکانشگری را دارند. این ویژگی معمولا از سنین پایین ، بویژه در مدرسه، خود را نشان می دهد. کودکان دارای اختلال ADHD معمولا در مدرس تمرکز ندارند و ممکن در رفتارهای زیر را نشان دهند:

  • حرف زدن خارج از نوبت
  • ضربه زدن با دست و پا به دیگر دانش آموزان
  • مشکل داشتن برای ماندن بر روی صندلی

بیش فعالی در بزرگسالی با نشانه های مانند، عدم توجه مستمر و بلند مدت، اختلال در تمرکز و اشکال در به یادسپاری نام ها، اعداد یا تکه های اطلاعات خود را نشان دهد.

انواع درمان بیش فعالی و نقص توجه بدون دارو در اصفهان

پس از معرفی اختلال بیش فعالی و نقص توجه و بررسی نشانه های این اختلال در سنین کودکی و بزرگسالی در این قسمت از مقاله انواع درمان بیش فعالی و نقص توجه بدون دار در اصفهان مورد بصورت مختصر مورد بررسی قرار می گیرد. قبل از شروع معرفی درمان های بدون دارو باید به این نکته باید آگاهی داشته باشید که همه افراد مبتلا به اختلال بیش فعالی و نقص توجه نمی توانند از درمان بدون دارو بهره ببرند. میزان شدت و مدت زمان درگیری با این اختلال بسیار مهم است.

رفتار درمانی چگونه به درمان بیش فعالی کمک می کند؟

رفتار درمانی یکی از روش های درمان مطرح در روان درمانی است. رفتار درمانی بسیار مناسب برای کودکان است. در این روش رفتار درمانگر با پایش ابتدایی رفتار کودک و مشخص کردن تقویت کننده های اولیه و ثانویه طرح درمانی برای کودک دارای بیش فعالی تدوین و اجرا می کنند. این درمان بسیار تکلیف محور است و در آن درمانگر و والدین نقش فعال تری دارند. شزطی سازی، خاموشی رفتار، تقویت افتراقی، محروم سازی، تنبیه مثبت و منفی و شکل دهی رفتار از جمله تکنیک های درمانی در رفتار درمانی هستند.

بازی درمانی برای بیش فعالی

بازی درمانی بهترین درمان مکمل برای بیش فعالی و نقص توجه

بازی درمانی یکی از بهترین درمان های مکمل برای درمان اختلال بیش فعالی و نقص توجه است. این روش بهتر است همراه با روش های دیگر درمان مانند همراه با نوروفیدبک یا تحریک الکتریکی مغز (tdcs) مورد استفاده قرار گیرد. در این روش درمانی طرح درمانی براساس بازی های فکری و حرکتی برنامه ریزی می شود. این بازی ها کمک بسیاری به توانمندسازی شناختی کودکان می کند. بازی های فکری در بهبود توجه و تمرکز تأثیر بسیاری دارند؛ همچنین آنها به بهبود کارکردهای اجرایی مغز کمک فراوانی می کند. بازی های حرکتی به هم به افزایش تمرکز و ایجاد صبر کمک می کنند. در انتها بازی درمانی حتما در درمان ترکیبی یکی از روش های پیشنهادی است.

نورو فیدبک یکی دیگر از روش های درمان بدون دارو

نوروفیدبک یکی از روش های نوین برای درمان بیش فعالی و نقص توجه است. در این روش ،که به آن آموزش مغزی با بیوفید بک EEG هم گفته می شود، کلاهی که دارای الکترودهایی است بر روی پوست سر قرارداده می شود. این کلاه به منظور نظارت بر امواج مغزی ساخته شده است. در نوروفیدبک پس از آنکه کلاه بر سر کودک گذاشته شد، برای او یک بازی کامپیوتری نمایش داده میشود. هدف از نمایش و انجام بازی کامپیوتری و کلاه نوروفیدبک این است کودک در مورد مغزش و نحوه کنترل آن بیشتر یادبگیرد که در انتها این یادگیری به کاهش علائم ADHD کمک می کند. ولی باید توجه کرد که در مورد تأثیری بخشی نوروفیدبک برای بیش فعالی شک و تردید های بسیاری وجود دارد و در تحقیقات هم نتایج ضد و نقیض بسیاری مشاهده شده است. پیشنهاد بنده این است که این روش به تنهایی استفاده نشود و با روش های درمانی دیگر مانند بازی درمانی یا رفتار درمانی همراه باشد.

نوروفیدبک برای درمان بیش فعالی

موسیقی درمانی و ورزش یکی از روش های درمان مکمل بیش فعالی

کودکان دارای اختلال بیش فعالی معمولا استرس و اضطراب زیادی را تجربه می کنند. موسیقی می تواند آرامش بخش باشد، بدین خاطر بعضی  از متخصصان گمان می کنند موسیقی درمان خوبی است. همچنین موسیقی شروع، پایان و ریتم دارد. برخی از کارشناسان فکر می کنند که این ساختار می تواند به کودکان مبتلا به ADHD کمک کند تا از پس فعالیت های روزمره بر بیایند. قرار نیست موسیقی درمانی جایگزین رفتار درمانی یا دارو شود. بیشتر متخصصان ADHD از آن در کنار سایر روش های درمانی استفاده می کنند.

ورزش منظم بسیاری از نشانه های ADHD را کاهش می دهد. این کار می تواند به کودکان کمک کند تا توجه کنند و همچنین می تواند روحیه آنها را تقویت کند. ورزش حتی ممکن است احتمال انجام کارهای خطرناک مانند سرعت زیاد هنگام رانندگی ، یا سو مصرف الکل در فرزند شما را کاهش دهد. یک دلیل؟ حتی فعالیتهای بدنی کوتاه نیز می تواند سطح مواد شیمیایی مغز مانند دوپامین را افزایش دهد.

دستگاه تحریک الکتریکی مغزی tdcs برای درمان بیش فعالی و نقص توجه

تحریک جدار جمجمه ای با جریان مستقیم (tDCS) شیوه ای از درمان غیر  تهاجمی است. در این روش درمانی جریان مستقیم بسیار ضعیف شده ای (1 تا 3 میلی آمپر) را روی پوست سر قرار می دهند. بدین خاطر که جریان مستقیم بسیار ضعیف شده است، اثر گذاری آن به مقداری نیست که یک پتانسیل عمل در نورون ایجاد کند تنها آستانه ی تحریک پذیری آن ها را بیشتر یا کمتر می کند. این اثرات با تغییرات  میزان ساخت پروتئین ها و سطوح درون سلولی حلقوی و کلسیم همراه می شود. این تغییرات تا مدتی باقی می ماند ولی عموما برگشت پذیر و فاقد عوارض در عملکرد و ساختار سلول هستند.

در ارتباط با تأثیر تحریک الکتریکی مغزی بر اختلال ADHD پژوهش های زیاد داخلی و خارجی انجام شده است. در همه ی این تحقیقات شواهدی بر مثبت بودن تأثیر دستگاه tDCS   بر کاهش علائم اختلال بیش فعالی و نقص توجه ارائه می دهد. ولی باید توجه داشت که برای درمان مؤثر اختلال بیش فعالی نیاز به درمان ترکیبی این دستگاه با بازی درمان است.

کاربرد دستگاه تحریک مغزی در اصفهان

مدیریت بیش فعالی با رژیم غذایی مناسب

تغییر در سبک زندگی و غذایی می تواند برای کسانی که دارای  بیش فعالی هستند، مثمر ثمر باشد. پزشکان، پیشنهاد می کنند که رژیم غذایی پر پروتئین و کم کربوهیدرات که چربی سالم نسبتاً بالایی دارد، یکی از بهترین روش های درمان بیش فعالی بدون دارو است. بخاطر اینکه رژیم اثر تثبیت کننده بر سطح قند خون دارد و همچنین سطح انرژی و تمرکز را در افراد مبتلا به بیش فعالی بهبود می بخشد.

متأسفانه رژیم غذایی استاندارد در کشور ما، مملو از کربوهیدرات های تصفیه شده مانند کلوچه، نان و ماکارونی است که سطح دوپامین را در مغز کاهش می دهد و تمرکز را سخت تر می کند. بنابراین اگر به فکر درمان بیش فعالی بدون دارو هستید، بدون شک تغییراتی در رژیم غذایی و سبک زندگی ایجاد کنید تا شاهد تغییرات و بهبود این اختلال شوید.

موسیفی درمانی برای درمان بیش فعالی

ارائه خدمات درمانی بدون دارو برای مبتلایان به بیش فعالی و نقص توجه در اصفهان

در اصفهان هم مانند سایر جاهای دیگر والدین کودکان دارای اختلال بیش فعالی و نقص توجه در جستجوی درمان های بدون دارو هستند، چون نگرانی های زیادی از عوارض جانبی دارو دارند. اگر در اصفهان زندگی می کنید و بدنبال روش های درمانی جایگزین دارو درمانی می گردید می تواند با شماره 09134926851 تماس بگیرید تا از بهترین روش های درمانی ترکیبی (بازی درمانی به همراه تحریک الکتریکی مغز tdcs) بهره ببرید. این روش درمانی نوین برای بیش فعالی بسیار کارآمد و مؤثر است.

 

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

میخواهید به بحث بپیوندید؟
مشارکت رایگان.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

درخواست مشاوره

جدول کاری

از میان زمان‌های زیر تماس بگیرید

مشاور حامد یزدخواستی در ساعات زیر در خدمت شما کاربران عزیز است