افسردگی از بعد از جدایی از یک رابطه عاطفی و عاشقانه ، مانند مرگ عزیزترین کس مانند پدر و مادر، امری طبیعی است. پس از قطع شدن یا کات شدن یک رابطه عاطفی هر دو طرف دچار سوگ می شوند و نیاز است این دوره ی سوگواری را بگذرانند. قاعدتا افسردگی پس از جدایی از عشق یا نامزد یا دوست دختر و پسر عوارض شدیدی مانند اختلال در روابط دوستانه، افت تحصیلی یا شغلی و گاهی بیماری جسمی دارد. بنابراین برای پیشگیری از از این عوارض فلج کننده، در سایت حامد یزدخواستی (روایت درمانگر) این مقاله با موضوع افسردگی بعد از جدایی رابطه عاطفی و راهکاری درمان آن برای استفاده شما ارائه می شود.
چرا بعد از جدایی رابطه عاطفی و عاشقانه افسرده می شویم
افسردگی بعد از جدایی عشق یا دوست پسر و دختر امری طبیعی است؛ چون هنگامیکه ما رابطه ی عاطفی یا عاشقانه ای با فردی برقرار می کنیم، بخشی از انرژی زندگی معطوف به خود را به او انتقال می دهیم. به زبان ساده محبت درونی خود را نثار او می کنیم و درگیر رویاپردازی می شویم، به گونه ای که تا 50 سال آینده زندگی خود با مورد عشق را تصور می کنیم. این سرمایه گذاری عاطفی و تصویرسازی در مورد زندگی مشترک آینده، پس از جدایی از عشق فرو می ریزد و جای خالیش در درون روح ما حرفه ای عمیق ایجاد می کند. در واقع انرژی که ما به دنیا و به مورد عشق خود دادیم بر نمی گردد و ما خالی از انرژی و انگیزه با آینده ی ویران شده روبرو می شویم. نتیجه چنین فرایندی بصورت طبیعی افسردگی و داغدیدگی است ولی قابل درمان و ترمیم هم است.
علل افسردگی پس از جدایی چیست
افسردگی بعد از جدایی ( افسردگی بعد از جدا شدن از نامزد) یک تجربه بسیار شایع است که میتواند شدت و مدت زمان متفاوتی داشته باشد. اینکه فرد چقدر تحت تأثیر قرار میگیرد به عوامل مختلفی بستگی دارد، از جمله: طول مدت رابطه، ماهیت رابطه، نحوه پایان یافتن رابطه، شخصیت فرد، سیستم حمایتی او، و مکانیزمهای مقابلهای او. جدایی، چه خواسته و چه ناخواسته، یک تجربه بسیار استرسزا است که میتواند منجر به طیف وسیعی از واکنشهای عاطفی شود. برخی از علل اصلی افسردگی بعد از جدایی عبارتند از:
از دست دادن مورد عشق
جدایی شامل از دست دادن شریک زندگی، صمیمیت، حمایت عاطفی، و احساس تعلق است. این از دست دادن میتواند احساس پوچی، تنهایی و بیارزشی را به دنبال داشته باشد. همیشه از دست دادن با پرسش های زیادی در ذهن همراه می شود، مانند: چرا منو رها کرد؟، حتما براش بی ارزش بودم که گذاشت رفت؟، چر اولش درست نشناختمش که چقدر آدم سنگدلیه؟ . این پرسش ها احساس ضعف، بی ارزشی و پوچی را بیشتر می کند. از دست دادن همیشه سخت و دردناک است حتی اگر از دست دادن خودکار مورد علاقه باشد. بنابراین از دست دادن فرد مورد علاقه یا هر چیز مورد علاقه با خود افسردگی و سوگ می آورد.
نشخوار فکری در مورد فرد مورد علاقه (نامزد، همسر، دوست دختر و پسر)
نشخور فکری در مورد عشق از دست رفته یا نامزدی بهم خورده یکی از علت های عمده افسردگی پس از اتمام رابطه عاطفی است. معمولا پس از کات شدن یک رابطه عاطفی ذهن طرفین درگیر افکاری می شود که رهایی از آن بسیار سخت و طاقت فرسا است. افکاری مانند اینکه : اون منو از اول دوست نداشته و منو به بازی گرفته، من برای همیشه تنها می مانم کسی مثل اون پیدا نمی کنم، حتما کسی دیگه ای دوست داشت که رابطمون را قطع کرد. در روزهای اول پس از کات شدن رابطه دوست دختری و پسری بسیار از این افکار در ذهن پیدا می شوند و باعث کاهش انرژی، نومیدی و از دست دادن انرژی می شوند که پیامد انتهای آنها بروز افسردگی است.
تغییر در سبک زندگی
جدایی اغلب به معنای تغییرات اساسی در سبک زندگی است، مانند تغییر محل سکونت، کاهش درآمد، و تغییر در دایره اجتماعی. این تغییرات میتواند بسیار طاقتفرسا باشد و منجر به استرس و افسردگی شود. در طول یک رابطه اول چیزی که ایجاد می شود ایجاد سبک زندگی با محوریت رابطه است. این سبک زندگی خرده رفتارهای ما در رابطه را در خود جای می دهد و سازمان دهی می کنند، رفتارهایی مانند: با هم کافه رفتن، چت کردن، تلفنی صحبت کردن، ناهار خوردن در ستوران، مهمانی و مسافرت رفتن، با دوستان هم آشنا شدن و کسترس روابط اجتماعی و غیره. پس از جدایی از دوست دختر یا پسر تمام این رفتارها محو می شود در حالیکه ما همچنان به آنها عادت کرده ایم و وابسته شده ایم. این تغییر رفتار و سبک زندگی بسیار سخت و انرژی گیر است.
اختلال در حس هویت
برای بسیاری از افراد، رابطه عاشقانه بخشی اساسی از حس هویت آنها است. جدایی میتواند به این حس هویت آسیب رسانده و منجر به سردرگمی و بیهویتی شود. اختلال در هویت و یکپارچگی خود در روابطی اتفاق می افتد که میزان درگیری عاطفی و عشق بسیار بالا و شدید است. پس از جدایی از رابطه ی عاشقانه احساسی از خود بیگانگی یا سردرگمی در فرد ایجاد می شود، این سردرگمی می تواند به تحصیل، شغل و حتی زندگی آینده او هم تعمیم یابد.
تنهایی و انزوا پس از پایان رابطه عاطفی
پس از پایان رابطه عاطفی و عاشقانه، ممکن است فرد احساس تنهایی و انزوا کند. از دست دادن فرد مورد علاقه میتواند منجر به محدود شدن شبکه اجتماعی و کاهش تعاملات اجتماعی شود. در بیشتر مواقع این تنهایی و انزوا خودخواسته است و فرد به عمد از دیگران فاصله می گیرد. این فاصله گرفتن و انزوا شدت افسردگی بعد از رابطه بیشتر می کند.
خشم، عصبانیت و احساس گناه
جدایی میتواند با احساسات منفی پیچیده ای مانند خشم، عصبانیت، پشیمانی، و گناه همراه باشد. این احساسات میتواند منجر به افسردگی و سایر مشکلات روحی شود. هرچه هیجانات منفی در رابطه کات شده بیشتر باشد، احتمال بروز افسردگی پس از جدایی بیشتر می شود. هیجان های منفی بشدت مخرب و آسیب زا هستند، بخاطر همین اگر جدایی رابطه همراه با هیجان های منفی مانند خشم، عصبانیت و احساس گناه باشد آسیب آن هم بیشتر است.
کاهش عزت نفس بعد از جدایی و پایان رابطه عاطقی
پایان یک رابطه میتواند باعث کاهش عزت نفس و احساس بیارزشی شود، خصوصا اگر فرد احساس کند که در این رابطه شکست خورده است. این احساسات میتوانند به یک چرخه منفی منجر شوند که در نهایت به افسردگی منجر میشود. معمولا احساس بی ارزشی و دوست نداشته شدن رایج ترین هیجانات بعد از جدایی از یک رابطه عاطفی است، این هیجان ها تأثیر بسزایی بر کاهش عزت نفس دارند.
اگر رابطه با تروما و سوء استفاده یکی از طرفین پایان یافته باشد
اگر رابطه با خشونت، سوء استفاده عاطفی یا جسمی، خیانت یا سایر تجربیات آسیبزا همراه بوده باشد، جدایی میتواند بسیار دشوارتر بوده و منجر به تروما و افسردگی شود. تروما بر شدت هیجان های منفی می افزاید بنابراین میزان آسیب روانی ناشی از جدایی و افسردگی آن را افزایش می دهد.
علائم افسردگی بعد از جدایی یک رابطه عاطفی چیست
علائم افسردگی بعد از جدایی میتواند مشابه علائم افسردگی در سایر شرایط باشد، اما ممکن است با تمرکز بر از دست دادن و تغییرات در زندگی، شدت یابند. این علائم عبارتند از:
غمگینی و ناامیدی مداوم: احساس غمگینی، پوچی، و بیانگیزگی شدید و پایدار.
تغییرات در اشتها و خواب: افزایش یا کاهش وزن، بیخوابی یا پرخوابی.
کاهش انرژی و خستگی: احساس خستگی مزمن و کمبود انرژی.
مشکلات تمرکز و تصمیمگیری: دشواری در تمرکز، به خاطر سپردن چیزها، و تصمیمگیری.
احساس بیارزشی و گناه: افکار منفی در مورد خود و احساس بیارزشی و گناه.
از دست دادن علاقه به فعالیتها: از دست دادن علاقه به فعالیتهایی که قبلاً لذتبخش بودند.
افکار خودکشی: در موارد شدید، افکار خودکشی میتواند بروز کند. این یک علامت هشداردهنده جدی است و نیاز به کمک فوری دارد.
درمان افسردگی بعد از جدایی
برای درمان افسردگی بعد از جدایی چه کار کنم؟ درمان افسردگی بعد از قطع رابطه یا جدایی نیاز است یک نکته باید در نظر گرفت آن زمان است. سوگ پس از جدایی یا قطع رابطه طبیعی است، بنابراین وجود حالات غم و گریه، بی اشتهایی و انزوا در یک الی دو هفته ابتدایی پس از قطع رابطه عاطفی طبیعی است. نیاز است در روزهای اول سوگواری برای جدایی و اتمام رابطه بصورت کامل انجام شود تا تخلیه هیجانی بخوبی انجام گیرد. ولی اگر مشاهده کردید این حالات پس از دو یا سه هفته شدیدتر شد حتما باید به یک روانشناس یا روانپزشک مراجعه کنید تا مسیر درمانی افسردگی بعد از جدایی را بدرستی طی کنید. درمان افسردگی بعد از جدایی میتواند شامل موارد زیر باشد:
رواندرمانی: انواع مختلفی از رواندرمانی، مانند درمان شناختی-رفتاری (CBT) و درمان پذیرش و تعهد (ACT) میتواند به فرد در کنار آمدن با احساسات منفی، تغییر افکار منفی، و ایجاد مکانیزمهای مقابلهای سالم کمک کند.
گروههای حمایتی: شرکت در گروههای حمایتی میتواند به فرد کمک کند تا احساس کند تنها نیست و از تجربیات دیگران درس بگیرد.
دارو درمانی: در برخی موارد، پزشک ممکن است داروهای ضدافسردگی را برای کاهش علائم افسردگی تجویز کند.
تغییرات سبک زندگی: تغییرات در سبک زندگی مانند ورزش منظم، رژیم غذایی سالم، مدیریت استرس، و خواب کافی میتواند به بهبود خلق و خو و کاهش علائم افسردگی کمک کند.
صحبت با دوستان و خانواده: حمایت اجتماعی میتواند نقش مهمی در بهبودی داشته باشد.
مراجعه به یک روانشناس یا روانپزشک: یک متخصص سلامت روان میتواند به شما کمک کند تا با احساسات خود کنار بیایید و راهبردهای مقابله با افسردگی را یاد بگیرید.
مراقبت از خود: مراقبت از خود شامل خواب کافی، تغذیه سالم، ورزش منظم، و انجام فعالیتهایی است که برای شما لذت بخش هستند.
مدیریت استرس: یافتن راههای سالم برای مدیریت استرس، مانند یوگا، مدیتیشن یا گذراندن وقت در طبیعت، میتواند مفید باشد.
اجتناب از رفتارهای ناسالم: از مصرف زیاد الکل، مواد مخدر یا سایر رفتارهای ناسالم خودداری کنید.
مشاوره برای درمان افسردگی بعد از جدایی در اصفهان
بدون شک سپری کردن روزهای پس از قطع ارتباط با فرد مورد علاقه از سخت ترین روزهای زندگی است. برای مراقبت از خود در این دوران سخت نیاز است یک مشاور در کنار ما باشد، تا در صورت لزوم بتوانیم از او راهنمایی های لازم را دریافت کنیم. اگر شما هم چنین به تازگی به رابطه ی عاطفی خود پایان داده اید و نیاز به روان درمانی دارید می توانید با شماره 09134926851 تماس بگیرید و راهنمایی های لازم برای پشت سر گذاشتن این ایام را دریافت کنید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
میخواهید به بحث بپیوندید؟مشارکت رایگان.