وبلاگ - آخرین اخبار
اضطراب در نوجوانان

اختلال اضطراب در نوجوانان عوارض شدیدی برای نوجوان و خانواده آن دارد. معمولا اضطراب با مشکلات رفتاری و خلقی همراه می شود مانند افسردگی، انزوا و دوری گزینی، پرخاشگری، مصرف مواد مخدر و سایر. بنابراین بر خانواده های دارای فرزند نوجوان واجب و ضروری است نسب به درمان اضطراب نوجوان خود اقدامات لازم و ضروری را انجام دهند. در این مقاله از سایت حامد یزدخواستی در مورد علل اضطراب در نوجوانی و روش های درمان آن صحبت می کنیم، حتما تا پایان مقاله همراه ما باشید.

علل اضطراب در نوجوان

اضطراب در نوجوان یک مشکل شایع است که می‌تواند به طور قابل توجهی بر زندگی تحصیلی، اجتماعی و عاطفی نوجوانان تأثیر بگذارد.  این اضطراب می‌تواند به شکل‌های مختلفی بروز کند و شدت آن نیز از فردی به فرد دیگر متفاوت است.  درک علل، علائم و روش‌های درمان اضطراب در نوجوانی برای والدین، معلمان و خود نوجوانان بسیار مهم است. .چندین عامل می‌تواند در ایجاد اضطراب در نوجوانان نقش داشته باشد، از جمله:

تغییرات هورمونی در نوجوان و اثرات آن بر اضطراب

تغییرات هورمونی در دوران بلوغ می‌تواند بر خلق و خو و احساسات نوجوانان تأثیر بگذارد و زمینه را برای اضطراب فراهم کند. در درون نوجوان یک انقلاب هورمونی اتفاق می افتد که منجر به تغییرات بدن نوجوان می شود. این هورمون ها به همراه تغییرات شدید هورمونی آنها را به شدت تحریک پذیر و مضطرب می کند. آگاهی دادن به نوجوان و صحبت در مورد این تغییرات هورمونی می تواند تا حدودی از میزان اضطراب آنها بکاهد.

 فشارها و استرس های تحصیلی نوجوانان و مضطرب کردن آنها

 فشارها و استرس های تحصیلی نوجوانان و مضطرب کردن آنها

نوجوانان تحت فشارهای تحصیلی زیادی مانند امتحانات،  نمرات،  رقابت با همسالان و انتظارات والدین هستند. این فشارها می‌تواند به اضطراب منجر شود. دوران تحصیل بسیار استرس زا است؛ رقابت با سایر همسالان، پاسخگویی به انتظارات والدین، تبعیت از قوانین مدرسه در برابر سرکش های خاص دوران نوجوانی و شب های امتحان همگی فشار و استرس مضاعفی را بر نوجوان ایجاد می کنند. اگر والدین یا جو مدرسه تأکید زیادی بر رقابت و سبقت نوجوانان از هم داشته باشند یا مقایسه ی دانش آموزان برجسته کنند، اضطراب نوجوانان بیشتر و ممکن است درگیر اختلالات اضطرابی بشوند.

اضطراب اجتماعی  در دوران نوجوانی

نوجوانی دورانی است که نوجوانان به دنبال هویت خود هستند و  می‌خواهند در گروه‌های اجتماعی پذیرفته شوند.  ترس از طرد شدن،  عدم محبوبیت و  قضاوت دیگران می‌تواند به اضطراب منجر شود. نوجوانان نسبت به گروه همسالان حساسیت زیادی دارند و تمام تلاش خود را می کنند که در بین همسالان پذیرفته شوند. قاعدتا طرد شدن از این گروه برای نوجوان بسیار دردناک است بنابراین ترس از طرد شدن و عدم محبوبیت بین همسالان یکی از اضطراب های اساسی در نوجوانان است.

تغییرات در روابط خانوادگی

تغییرات در روابط خانوادگی، مانند طلاق والدین،  مشکلات مالی یا اختلافات خانوادگی، می‌تواند بر سلامت روان نوجوانان تأثیر بگذارد و باعث اضطراب شود. این عوامل خانوادگی در شکل گیری هویت کودک می توانند تأثیرگذار باشند، بنابراین بروز هر کدام از آنها در خانواده ای که فرزند نوجوان دارد می تواند ضربه ی جبران ناپذیری به ساختار روانی نوجوان بزند.

مسائل مربوط به هویت در نوجوانان

نوجوانان در تلاش برای کشف هویت خود هستند و این جستجو می‌تواند با اضطراب و عدم قطعیت همراه باشد. کاوش برای رسیدن به پرسش «من کیستم؟» همراه است حالات هیجانی مانند اضطراب، سردرگمی، خشم و بسیار از هیجانات دیگر. هویت یابی مانند یک سفر است، سفر با خود بی ثباتی و عدم قطعیت همراه دارد، هر دو این عوامل بر شدت گرفتن میزان اضطراب نوجوان تأثیر زیادی دارند.

تجربیات منفی گذشته نوجوانان

 تجربیات منفی گذشته، مانند آزار و اذیت،  تجاوز یا مرگ یکی از عزیزان،  می‌تواند به اضطراب مزمن منجر شود. تروماها یا همان تجربیات منفی گذاشته می توانند در تشدید بحران هویت و میزان اضطراب نوجوانان تأثیر داشته باشند. وجود تجربه تجاور و سوء استفاده جنسی و جسمی در دوران کودکی می تواند بشدت خودپنداره ای که در دوران نوجوانی در حال شده گرفتن است را منفی و ناسازگار کند. این خودپنداره منفی می تواند منشا بسیاری از اختلالات روانی مانند افسردگی، وسواس، اضطراب و گاهی منجر به اختلالات سایکوتیک مانند اسکیزوفرن می شود.

ژنتیک و سابقه خانوادگی نوجوان

سابقه خانوادگی اضطراب می‌تواند ریسک ابتلا به اضطراب در نوجوانان را افزایش دهد. وجود والدین مضطرب نشانه ای وجود زمینه ای ژنتیک اختلال اضطراب در نوجوانان است. والدین مضطرب از بدو تولد کودک با انتشار و انتقال افکار منفی خود به فرزند خود، دنیا را برای او ناایمن و سرشار از تهدید می کنند. وقتی دنیای ذهنی نوجوانان از این افکار منفی و تهدید ها پر باشد وجود اضطراب در او محتمل و اجتناب ناپذیر است.

استفاده نوجوانان از شبکه‌های اجتماعی

استفاده بیش از حد از شبکه‌های اجتماعی و مقایسه خود با دیگران می‌تواند باعث اضطراب و افسردگی شود. استفاده بیش از حد از شبکه های اجتماعی نوجوانان را منزوی و دوری گزین از اجتماع می کند و به تبع آن میزان مهارت های اجتماعی و اعتماد به نفس آنها هم کاهش می یابد. همچنین شبکه های اجتماعی مجازی باعث می شود هویت یابی نوجوانان به مسیری اشتباه و کمال گرایانه هدایت شود که تبعات خطرناکی بری او خواهد داشت.

علائم اختلال اضطراب در نوجوانان

علائم اختلال اضطراب در نوجوانان

علائم اضطراب در نوجوانان می‌تواند متنوع باشد و برای راهنمایی بهتر نوجوانان نیاز شما این علائم را بخوبی بشناسید. در ادامه برخی از علائم اختلال اضطراب در نوجوانان ذکر می شود:

  • علائم جسمی:  درد شکم،  سردرد،  سرگیجه،  تپش قلب،  مشکلات خواب،  تعریق،  لرزش،  و تنش عضلانی.
  • علائم رفتاری:  پرهیز از موقعیت‌های اجتماعی،  تحریک‌پذیری،  کاهش تمرکز،  بی‌قراری،  گریه کردن،  خلق بد،  انزوا،  استفاده از مواد مخدر یا الکل برای کاهش اضطراب.
  • علائم شناختی:  افکار منفی، نگرانی‌های بیش از حد،  ترس از شکست،  دلهره،  و احساس ناامنی، عدم تمرکز.

درمان اختلال اضطراب در نوجوانان

روش‌های مختلفی برای درمان اضطراب در نوجوانان وجود دارد، هر کدام ازروش های درمانی می توانند به نوجوان کمک کنند تا اضطراب خود را مدیریت کند و آن را کاهش دهد. ولی باید این نکته را در نظر گرفت خانواده مهمترین عامل در بهبود و درمان اختلال اضطراب در نوجوان هستند. اگر حمایت لازم را از نوجوان داشته باشند و معیارهای سخت گیرانه ای برای پیشرفت تحصیلی او نگذارند می توانند به کاهش میزان اضطراب فرزند نوجوان خود کمک زیادی بکنند. در ادامه برخی از روش های درمانی اختلال اضطراب در دوران نوجوانی را بیان می کنیم:

  • روان درمانی:  انواع مختلفی از روان درمانی مانند درمان شناختی رفتاری (CBT)،  درمان پذیرش و تعهد (ACT) و درمان دیالکتیکی رفتاری (DBT) می‌تواند به نوجوانان کمک کند تا با افکار و احساسات اضطراب‌آور خود کنار بیایند.
  • خانواده درمانی: یکی از بهترین روش های درمانی برای اختلالات روانی نوجوانان است. در این روش کل خانواده دعوت می شوند تا به جلسه درمان بیایند و خانواده درمانگر تلاش می مشکلات و اختلالات نوجوان را در بافت و زمینه ارتباطی  و ساختاری خانواده کشف و درمان کند.
  • دارو درمانی:  در برخی موارد،  پزشک ممکن است داروهای ضد اضطراب یا ضد افسردگی را تجویز کند.  دارو درمانی باید تحت نظر پزشک متخصص انجام شود.
  • مدیریت سبک زندگی:  تغییرات در سبک زندگی مانند ورزش منظم،  خواب کافی،  رژیم غذایی سالم،  مدیتیشن و یوگا می‌تواند به کاهش اضطراب کمک کند.
  • حمایت خانواده و دوستان:  حمایت خانواده و دوستان بسیار مهم است.  والدین باید به نوجوانان خود گوش دهند،  آنها را درک کنند و به آنها کمک کنند تا با اضطراب خود کنار بیایند.

برای روانشناس نوجوان در اصفهان از کدام مرکز مشاوره نوبت بگیریم

چه زمانی باید به روانشناس مراجعه کرد؟

اگر اضطراب نوجوان شما بر زندگی روزمره او تأثیر می‌گذارد و با روش‌های خانگی قابل کنترل نیست،  باید به پزشک یا روانشناس مراجعه کنید.  در صورت مشاهده علائم شدید مانند افکار خودکشی،  خودزنی یا اختلالات شدید رفتاری،  باید فوراً به پزشک مراجعه کنید. این اطلاعات صرفاً جنبه اطلاع‌رسانی دارد و جایگزین مشاوره پزشکی نیست.  برای تشخیص و درمان اضطراب در نوجوانان،  باید به پزشک یا روانشناس مراجعه کرد.

برای روانشناس نوجوان در اصفهان از کدام مرکز مشاوره نوبت بگیریم

والدینی که فرزند آنها درگیر اختلالات اضطراب است از هر نوع (اختلال اضطراب اجتماعی در نوجوان، اختلال اضطراب جدایی در نوجوان و…) شرایط و روزگار سختی را طی می کنند. والدین از یک طرف تمایل شدید دارند که به نوجوان خود کمک کنند تا از این شرایط نامطلوب خارج شود و بتواند اضطراب خود را کنترل و مدیریت کند. ولی آنها از طرف دیگر احساس گناه شدیدی دارند که مبادا این اختلال اضطراب موجود در فرزند تقصیر آنها باشد. باید به والدین بگوییم که آنچه در گذشته رخ داده دیگر گذشته است و الان مهم است که چگونه به نوجوان کمک کنیم تا بتواند اضطراب خود را کنترل کند. برای دریافت مشاوره از روانشناس نوجوان لازم است با شماره 09134926851 تماس بگیرند، مشاوره بصورت حضوری یا تلفنی انجام می شود.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

میخواهید به بحث بپیوندید؟
مشارکت رایگان.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

درخواست مشاوره

جدول کاری

از میان زمان‌های زیر تماس بگیرید

مشاور حامد یزدخواستی در ساعات زیر در خدمت شما کاربران عزیز است

× چگونه می‌توانم به شما کمک کنم؟